Predstava „IzloŽene” i diskusija „Izloženo nasilje” sjutra u Bijelom Polju

Pozorišno djelo koje preispituje negativni uticaj tradicije, u režiji Sandre Vujović, biće izvedeno danas u Bijelom Polju, nakon čega slijedi i razgovor sa ekipom predstave, kao i sa građanskom aktivistkinjom Sabinom Talović

2453 pregleda 112 reakcija 0 komentar(a)
Scena iz predstave "IzloŽene", Foto: Bunt Scena
Scena iz predstave "IzloŽene", Foto: Bunt Scena

Predstava ‘’IzloŽene”, kojom se preispituje uticaj tradicije na kreiranje negativnih obrazaca ponašanja koje generacije, jedna za drugom usvajaju, biće izvedena sjutra u Bijelom Polju, na sceni Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” u 19 časova.

Kako je to već postala i praksa, nakon izvođenja predstave biće održana i diskusija na temu “Izloženo nasilje”, što je i naziv projekta “Violence Exposed” u okviru kojeg se predstava igra, a ulaz je besplatan.

Djelo je nastalo u koprodukciji Nezavisne scene “Bunt” i Centra za kulturu Tivat, u režiji Sandre Vujović, a u njoj igraju: Anđelija Rondović, Jelena Laban, Anđela Radović i akademska slikarka Marija Radusinović.

Rediteljka Vujović će zajedno sa glumicama, ali i istaknutom građanskom aktivistkinjom Sabinom Talović učestvovati u diskusiji i razgovarati sa publikom o genezi nasilja nad ženama.

“Predstava ‘IzloŽene’ bavi se veoma osjetljivom temom rodne ravnopravnosti, a kroz promišljanje patrijarhalnih matrica i uvjerenja, skreće pažnju na sve oblike i forme diskriminacije i nasilja nad ženama, a kojima su svakodnevno izložene”, navodi se u opisu djela.

Transgeneracijske matrice ponašanja u najvećem dijelu donose diskriminatoran odnos prema ženama, a ova angažovana predstava, kroz filozofski, epski teatar ukazuje da to nije samo problem našeg društva, već problem globalnih razmjera.

“Projekat ‘Izloženo nasilje’ predstavlja istraživačko-umjetničku platformu koja, kroz izvođenje predstave ‘izloŽene’, analizira istorijske činjenice i genezu problema neravnopravnog položaja žena u Crnoj Gori, posebno targetirajući one žene koj su dio javnog života i, kao takve, svakodnevno su izložene diskriminaciji, mizoginiji i seksizmu. Zašto izloženo nasilje? Kroz istoriju i tokom svojih života, žene su izložene najrazličitijim oblicima diskriminacije i nasilja koji se manifestuju od fizičkog zlostavljanja, preko seksizma, objektivizacije, mizoginije do internet bullying-a (što je posebno izraženo na društvenim mrežama, naročito ako je žena u politici i javnom životu)”, piše u najavi povodom događaja.

Sandra Vujović
Sandra Vujovićfoto: Bunt Scena

Projekat predstavlja reakciju grupe žena, umjetnica, na takvo okruženje, a predstava je nastala po tekstovima Sandre Vujović, Teodore Kipe, Ane Leković, Marijane Aracki i Katarine Nikolić.

“IzloŽene” su na nivou teksta omnibus. Polifono dramsko djelo nastalo iz pera pet književnica. Bio je veliki izazov dramaturški uskladiti pet estetika i pet glasova koji su, svaki na svoj način, analizirali ovu veliku temu... Dramski tekst na osnovu koga je nastala predstava sadrži istinite ispovjesti brojnih žena. Ta iskustva i ispovjesti su, dramaturškim, rediteljskim i glumačkim postupcima transformisana u scenski izraz koji sadrži tri osnovne cjeline kojima se oslikava, odnosni skicira geneza nasilja”, navodi Vujović.

Ona dodaje da je predstava podijeljena u tri tematska segmenta koji se referišu na genezi rodne neravnopravnosti.

“Prvi segment predstave ilustruje prenatalni odabir pola kao ultimativni vid diskriminacije na polnoj osnovi u društvima tvrdokornog patrijarhata u kojima djevojčice nisu jednako poželjno potomstvo kao dječaci. Drugi dio skicira patrijarhalni sistem koji nije naklonjen ženama, koji koristi žene i nameće im svoja pravila. Taj sistem počiva na četiri stuba - novcu, politici, religiji i ratnoj industriji, oblastima u kojima doniniraju i kojima upravljaju muškarci. I treći, onaj najdrastičniji, koji predstavlja tragične posljedice pogrešnih uvjerenja i nasilništva, a to je femicid”, ističe rediteljka.

Predstavom se kritikuje deklarativnost normi o jednakosti i pravima, kao i njihov izostanak u svakodnevnoj primjeni.

Scena iz predstave 'IzloŽene'
Scena iz predstave "IzloŽene"foto: Danica Janković

“Razočaravajuća je činjenica da živimo u dobu u kome smo omogućili ženama da budu na pozicijama moći sa kojih mogu da utiču na promjene u društvu, a onda njihov angažman na tom polju sasvim izostane i svede se isključivo na deklarativnu podršku”, dodaje Vujović.

Ono što se preispituje jeste tradicija, patrijarhat i tišina, a ono čemu se teži i ovom predstavom, jeste borba, promjena i boljitak.

“Volim da kažem da ako tradicija bilo koga ugrožava ili bilo kome nanosi zlo, potrebno ju je odbaciti ili mijenjati. Zašto, prosto, ne bi stvarali neke nove, lijepe tradicije?”, poručuje Vujović.

Bonus video: