"Bure baruta" večeras na sceni Nikšićkog pozorišta

Premijerno je izvedena 1996. u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju, postigla je evropski uspeh i osvojila mnoge nagrade

1664 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave "Bure baruta", Foto: Nikšićko pozorište
Scena iz predstave "Bure baruta", Foto: Nikšićko pozorište

Večeras će u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20 časova, biti izvedena predstava „Bure baruta”, rađena po tekstu Dejana Dukovskog, a u režiji Gorčina Stojanovića.

U predstavi graju: Miodrag Pejković, Marina Perić Stojanović Miloš Krstović, Sanja Matejić, Ana Colangeli, Nikola Milojević, Nenad Vulević, Čedomir Štajn, Milica Majstorović, Avram Cvetković, Bogdan Milojević, Aleksandar Petković i Dragoslav Tanasković. Tekst je preveo Jovan Ćirilov, scenografiju potpisuje Gorčin Stojanović, kostime Jelena Janjatović, koreografiju i scenski pokret Irena Šarović, a muziku Dragoslav Tanasković.

Predstava je rađena u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

„Ako nešto želiš, onda to i hoćeš. Budi agresivan, pa ćeš dobiti. Ako nešto imaš, onda moraš imati još. Budi bezobziran, pa ćeš imati. Ako nešto nemaš, otmi. Ako imaš moć, uživaj u sebi. Potčinjavaj, ponižavaj, gazi. Jednog ćeš se jutra pogledati u ogledalu. Ko te to posmatra? Razbij ogledalo. Ono je krivo što ti je njuška ružna. Ti si samo hteo, imao, mogao. A da voliš? Nisi se setio. Ode život“, zapisao je Stojanović.

Dramski tekst „Bure baruta”, koji je napisan 1995/96, preveden je na njemački, engleski, poljski, srpski, hrvatski, holandski, švedski, mađarski, ruski i objavljen je u brojnim časopisima u Makedoniji i inostranstvu. Premijerno je izvedena 1996. u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju, postigla je evropski uspeh i osvojila mnoge nagrade na svjetskim festivalima, i kao pozorišna predstava i kao film.

Postavljena je u mnogim teatrima širom svijeta, a predstava u režiji Stojanovića je premijerno izvedena prošle godine u novembru.

Bonus video: