Otvorena izložba slika Branka Mrdaka u Podgorici: Život umjetnika je putovanje

Izložba slika Branka Mrdaka otvorena je u Modernoj galeriji u Podgorici do osmog maja

1566 pregleda 196 reakcija 0 komentar(a)
Branko Mrdak, Foto: Luka Zeković
Branko Mrdak, Foto: Luka Zeković

Život umjetnika je putovanje, kazao je “Vijestima” akademski slikar Branko Mrdak komentarišući svoju samostalnu izložbu slika nazvanu “Putovanje” koja je u srijedu veče otvorena u Modernoj galeriji u Podgorici, a dostupna je posjetiocima do osmog maja.

Slikar, čije se umjetničko djelo ističe originalnošću i raznolikošću, predstavlja se radovima iz dva ciklusa, uglavnom većih formata, a koji su se savršeno uklopili u prostor JU Muzeji i galerije Podgorice, isprepletani dubinom emocije, snagom pulsirajuće energije i dinamikom muzike.

“Predstavljam slike iz dva ciklusa, ‘Ishodište’ i ‘Ka savršenom ciklusu’ koji donosi svega par slika. Slike u prostoru tek počinju da žive, pa i ja kao autor tek tada, odnosno sada, mogu fino da ih doživim i da ih vidim. To je jedinstveno iskustvo. Sa druge strane, tako se osjećam ogoljeno i nago, jer sam ovo u suštini ja i takav sam se, ogoljen i iskren, i predstavio publici, u tom žargonu”, kazao je Mrdak “Vijestima”.

Slojevi i boje koji se gomilaju na njegovim platnima svjedoče kompleksnosti dubini radova, ali i čovjekove misli, različitih asocijacija gledalaca, dok boje suptilno nagovještavaju neponovljivost trenutka, sjećanja i zanosa, slikarskog ili životnog...

“U suštini, život umjetnika je putovanje, a ovo je, recimo, neka moja stanica, dio dosadašnjeg putovanja koji prikazujem čisto da bi se vidjelo gdje sam ja na tom putu sa mojim istraživanjima, trenutno”, dodao je Mrdak.

Pred brojnom publikom, izložbu je zvanično otvorila rukovoditeljka Galerijskog sektora JU Muzeji i galerije Podgorice, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

Sa izložbe Branka Mrdaka
Sa izložbe Branka Mrdakafoto: Luka Zeković

Ona je kazala da Mrdak, “u borbi za sliku kao samostalni entitet i čistu vizuelnu senzaciju, prihvata jezik apstraktne umjetnosti i s one strane svakog realizma, dugo i strpljivo, elaborira slojevito islikanu površinu”.

“Dematerijalizacijom motiva i materijalizacijom postupka apstrahuje predmetnost do svođenja sadržaja slike na čisto plastične kvalitete površine i boja. Vizija se duboko utiskuje u slikarsku materiju, miješa se s njom, stiče svoju vitalnost kao viđenje u psihološkom tkivu subjekta ili trag u fizičkoj građi objekta. Prostor slike pretvara u kolorističke planove u kojima bojene površine svojom hromatskom gustinom utiču jedna na drugu po određenim zakonima suprotnosti i uzajamnog nadopunjavanja”, navodi Duletić.

Ona ističe da tako izranjaju slike veoma bliskih karakteristika...

“Od naglašeno vertikalne do horizontalne orijentacije platna, preko slobodno geometrizovane površine upotrebom linearne mreže, bogate kolorističke skale u kojoj preovladava žuta, plava, zelena, smeđa koja ‘drži’ apstrahovane forme prvog plana. Umjetnik napušta realnost i realne simbole i medijume pa je formula ‘linija, boja, predmet’, svedena na formulu ‘linija, boja’”, zabilježila je Duletić.

Mrdak je rođen u Podgorici 1977. godine. Srednju umjetničku školu “Petar Lubarda” završio je 1996, a Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Nikole Gvozdenovića 2000. godine. Član je ULUCG od 2001. godine. Iste godine je upisao postdiplomske studije na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Slobodana Đuričkovića, koje je završio 2005. godine. Imao je više samostalnih izložbi, a učesnik je i brojnih kolektivnih predstavljanja crnogorskih umjetnika.

Bonus video: