Projekcija “Bitke na Neretvi” u Bijelom Polju

Šesti Bulajićev dugometražni igrani film bio je nešto dotad nezapamćeno u evropskoj, pa i svjetskoj kinematografiji, a sam projekat je po budžetu i po broju aktera bio u ravni sa “Spartakom” Stenlija Kjubrika

3319 pregleda 26 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U čast nedavno preminulog filmskog velikana Veljka Bulajića, koji je ostavio neizbrisiv trag u jugoslovenskoj i svjetskoj kinematografiji, u Centru za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” u Bijelom Polju, biće prikazano njegovo najpoznatije ostvarenje “Bitka na Neretvi”. Projekcija će biti upriličena večeras u 20 časova, a ulaz besplatan.

Kultno ostvarenje “Bitka na Neretvi” reditelja Veljka Bulajića je jugoslovenski film, snimljen 1969. godine. Scenario su napisali Stevan i Veljko Bulajić, podsjećaju iz Centra za kulturu.

Riječ je o najskupljem jugoslovenskom filmu u kom uloge, uz najveće domaće zvijezde, poput Velimira Bate Živojinovića, Milene Dravić i Ljubiše Samardžića, imaju i holivudski velikani Orson Vels i Jul Briner, Italijan Franko Nero kao i Sergej Bondarčuk, slavni sovjetski režiser i glumac.

Ovaj šesti Bulajićev dugometražni igrani film, bio je nešto dotad nezapamćeno u evropskoj, pa i svjetskoj kinematografiji, a sam projekat je po budžetu i po broju aktera bio u ravni sa “Spartakom” Stenlija Kjubrika.

Poster za film izradio je jedan od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. vijeka Pablo Pikaso za sanduk najboljeg jugoslovenskog vina. Muziku je komponovao poznati američki kompozitor i oskarovac Bernard Herman.

“Bitka na Neretvi” nominovana je za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma 1970.godine.

Bulajićeva “Bitka na Neretvi” se danas često nalazi na listama najboljih ratnih filmova u istoriji, a posebno onih koji se bave tematikom Drugog svjetskog rata.

Bonus video: