Tivat: Treći po redu "Festival vjetra" trajaće do 25. maja

Direktorica “Festivala vjetra” Vesna Vukić naglasila je da je iza raznovrnih programa koji su okosnica festivala stoji čak 55 raznih sponzora, organizacija i institucija koje su se pridružile “Delfinu” u relaizaciji ove jedinstvene ideje

3850 pregleda 5 komentar(a)
Sa pres konferencije u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sa pres konferencije u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Treći po redu „Festival vjetra“ (Wind Fest) održaće se od 26.aprila do 25.maja u Tivtu u organizaciji ovdašnjeg Jedriličarskog kluba „Delfin“ i uz podršku Opštine, Turističke organizacije Tivat i brojnih sponzora.

Ova jedinstvena ekološko-sportsko-kulturna i edukativna manifestacija, iako simbolički označava početak glavne ljetnje turtističke sezone na Tivatskoj rivijeri, nije namijenjena prevashodno turistima, već lokalnom, domicilnom stanovništvu zato što prvenstveno afirmiše lokalnu kulturu, autentični ambijent i identitet, odnosno život mještana Tivta i Boke uz more i sa morem.

Poručili su to organizatori „Festivala vjetra“ sa danas održane pres konferencije u Tivtu u kojoj je detaljno predstavljen bogat i raznovsrtan program ove manifestacije što je prvi put održana prije dvije godine.

Od tada do danas „Festival vjetra“ postao je jedan od specifičnih brendova Tivta koji privlači kako lokano stanovništvo, tako i brojne turiste koji u ovom periodu godine borave u tim gradu i Boki.

„Opština i Turističa organizacija Tivat od početak podržavaju ovu manifestaciju koja na najbolji način simbolizuje i predstavlja lokalni život uz more i sa morem. Veliki je značaj „Festivala vjetra“ zbog toga što on radi na očuvanju autentičnosti lokalne sredine, koja se, kao i sve druge, susreće sa problemima i izazovima koje nosi globalizacija. Za našu zajednicu je jako važno da radimo na promociji ovakve price, koja promoviše lokalne javne površine kao mjesta susreta i druženja, udruživanja različitih snaga. I sve to kroz sport i edukacije, kvalitetan kulturni i zabavni sadržaj, sa posebnim konceptom ustupanja pozornice mladim talentima i muzičarima. Festival je izuzetno zanimljiv i privlačan, kako lokalnom stanovništvu, tako i svim posjetiocima i turistima, koji se tih dana zateknu u Tivtu. Kazala je direktorica TO Tivat Nina Lakićević dodajuči da im je zadovoljstvo što mogu podržati ovako kvalitetnu autentičnu tivatsku inicijativu i njene sadržaje.

Portaprolka „Festivala Vjetra“ Antonela Stjepčević naglasila je da će tokom pet vikenda trajanja ove manifestacije na razmim javnim mjestima i prostorima duž Tivatske riviujere bitiu održano ukuono 15 raznovrsnih programa usmjerenih na more, jedrenje, plovidbu i lokalnu kulturnu baštinu.

„Mještani se nerijetko zaobilaze kada se kreiraju javne poliike. Mi smo međutim, stalno tu kao što su nam i vrapci tu tokom cijele giodine, ali ne želimo poput njih kupiti mrvice sa globalne trpeze, već da uživano i zajedno kreativno radimo cijele godine na unapređenju i afirmaciji našeg zavičaja i promociji njegovih vrijednosti i ljepota, da ne bi naši ljudi odlazili odavde i po svijetu tražili ono što već imaju doma.“- kazao je predsjednik JK „Delfin“ dr Frano Tripović dodajući da se „Festivak vjetra“ kroz dosadašnja svoja dva izdanja, pokazao kao „odlična platforma za isticanje kvaliteta u društvu“ i da su ga zbog toga rado podržale i dvije međunarodne fondacije kao što su Francis&Richard Gadbois i William Gilspie.

Direktorica “Festivala vjetra” Vesna Vukić naglasila je da je iza raznovrnih programa koji su okosnica festivala stoji čak 55 raznih sponzora, organizacija i institucija koje su se pridružile “Delfinu” u relaizaciji ove jedinstvene ideje.

“Iako festival predstavlja kombinaciju lijepih i veselih događaja, on takođe predstavlja opomenu i podsjećanje da treba da se čuvamo globalizacije kao posledice masovnog turizma. Skloni smo da podilazimo turistima, stavljajući njihove želje i potrebe na prvo mjesto, a zaboravljamo da turisti ne dolaze u Crnu Goru zbog luksuznih hotela, već dolaze u luksuzne hotele zbog Crne Gore. Neophodno je da čuvamo znanje koje imamo, vještine koje su potrebne da bismo sačuvali kulturu života i bili zanimljivi i sebi i drugima. To je jedan od postulata održivosti koji želimo da naglasimo ovim projektom. Primarna ciljna grupa nisu turisti, već lokalci i građani Tivta, Boke i Crne Gore. Mi široko dočekujemo sve turiste, da feštaju sa nama, ali na naš način.“- poručila je Vukić.

Centralni edukativni dio festivala je velika konferencija “Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija” koju će prirediti Pomorski fakultet u Kotoru i na kojoj će koz dva panela posvećena sigurnosti pomorske plovidbe ali i ekološkim aspektima inenzivnog razvoja nautičkog turizma u zalivu, govoriti domaći i strani eksperti, predstavnici državnih institucija i pomorske privrede.

Uz to, posjetioci “Festiovala cvjetra” koji počinje posljendje nedjelje aprila tradicionalnom velikom “Tivatskom regatom krstaša” će tokom pet vikenda od 26.aprila do 25.maja moći da uživaju u brojnim koncertima rok, rege, rep i klasične muzike, izložbi umjetničkih fotografija “Mare nostrum”, nastupima Gradske muzike Tivta i orkestra tivatske Muzičke škole, regatama manjih i većih jedrilica, enduro biciklističkoj trci po budućem zaštićenom parku prirode Vrmac, posebnom Sajmu nautičkih zanata “Morska posla” na kojem će se predstaviti meštri od konopa, brodomodelari i ribari, likovnim radionicama za djecu, pozorišnim predstavama, regati veterana i posebnom “Tresure hunt” događaju avanturističke potrage za blagom.

Bonus video: