Mocartov Rekvijem na koncertu “Ljubav i smrt”

Crnogorski simfonijski orkestar 13. aprila u Muzičkom centru nastupa sa Zborom HRT-a

2538 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, na kojem će prvi put u Crnoj Gori nastupiti Zbor Hrvatske radiotelevizije i izvesti kapitalno djelo, Mocartov Rekvijem, biće upriličen 13. aprila na velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore u 20 časova.

Na koncertu nazvanom “Ljubav i smrt” (Love and Death), koji će predvoditi šef dirigent Mark Korović, kao solisti će nastupiti: sopran Monika Cerovčec, alt Nikolina Virgej Pintar, tenor Andro Bojanić i bas Vjekoslav Hudeček.

Pored Mocartovog Rekvijema, na programu je i numera “Ples duhova” iz Glukove opere “Orfej i Euridika” i “Bogorodice Djevo” Rahmanjinova.

Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Najprije je djelovao kao kamerni ansambl, a vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni hor u Hrvatskoj. Od samih početaka Zbor HRT-a, koji taj naziv nosi od 1991. godine, nastupa i samostalno i uz Simfonijski orkestar.

Repertoar Zbora je širok, od renesansne do savremene muzike, a cappella i uz instrumentalnu pratnju. Gostovali su širom Evrope, sarađivali s mnogim istaknutim dirigentima i uglednim solistima. Zbor HRT-a je dobitnik Diplome Milka Trnina Društva glazbenih umjetnika za umjetnička dostignuća u 2004. godini, za izvođenje Hrvatske mise Borisa Papandopula, te mnogih diskografskih nagrada Porin.

Uz soliste i Orkestar Minhenskog radija, pod upravom Ivana Repušića, hor je učestovao u izvođenju opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u Minhenu; snimak je objavljen 2020. u izdanju cpo i BR-Klassik.

Šef dirigent Zbora HRT-a je maestro Tomislav Fačini, od sezone 2017/2018.

Karte po cijeni od 30 eura mogu se kupiti na biletarnici MCCG koja je otvorena radnim danima od devet do 15 časova, a rezervacije i informacije dostupne su putem telefona +382/68004900.

Bonus video: