Predstavljanje knjige Marije Marković o konzervaciji metalnih predmeta danas na Cetinju

Promocija će biti održana u Centru za kulturu

1216 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Promocija knjige “Konzervacija metalnih predmeta iz muzejskih zbirki i manastirskih riznica na tlu Crne Gore” autorke Marije Marković, biće održana danas u Centru za kulturu Prijestonice Cetinje, u 19 časova.

O knjizi i autorki govoriće: istoričarka umjetnosti dr Maja Ćetković, predsjednica udruženja konzervatora Crne Gore dr Zorica Stijepović i akademski istoričar prof. dr Aleksandar Čilikov.

Rukopis koji će biti predstavljen podijeljen je u pet poglavlja, i to: Uvod, Metali, Metali korišćeni za izradu predmeta iz muzejskih zbirki i manastirskih riznica na tlu Crne Gore, Umjesto zaključka i Katalog konzerviranih metalnih predmeta.

Marija Marković je dugogodišnja rukovoditeljka ateljea za konzervaciju metala, stakla i keramike, nekadašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore na Cetinju, a danas je u penziji.

“Knjiga predstavlja rezultat dugogodišnjeg bavljenja konzervacijom pokretnih kulturnih dobara uz želju da se ukaže na značaj i ulogu navedenog ateljea u zaštiti kulturnog nasljeđa Crne Gore, ilustrujući to zaštitom brojnih metalnih predmeta iz muzejskih zbirki i manastirskih riznica na tlu Crne Gore, kao jednog izuzetno značajnog segmenta pokretnih kulturnih dobara, koji govore o kulturnoj prošlosti ovog područja, počev od praistorije pa do savremenog doba”, najavljeno je u saopštenju.

Bonus video: