“Prst” koji nudi i pomirenje i razlaz

Predstava po tekstu mlade autorke iz Prištine, Doruntine Baše, biće izvedena večeras u Nikšiću

1402 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Pozorišna predstava “Prst”, koja je urađena po tekstu mlade autorke iz Prištine Doruntine Baše, biće izvedena večeras u sali Zahumlja u Nikšiću u 20 časova.

Uloge u predstavi tumače studentkinje master studija Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda, Andrijana Dragnić i Jana Dekanski, pod mentorstvom profesora Božidara Đurovića.

Predstava će biti izvedena u okviru projekta “Imaginarijum” nakon razgovora autorke projekta i urednice umjetničkog programa u JU “Zahumlje”, Kristine Radović i pozorišnog i radio režisera Božidara Đurovića, na temu “Slika i pozorište”.

“Prst je priča o dvije žene koje su nesrećna sudbina i tradicija osudile na život pod istim krovom. Ne uspijevajući da ostvare normalnu komunikaciju, sve probleme zatrpavaju pod tepih iz straha da bi pokretanje priče moglo da otvori stare, ali i nove rane. Pored surove realnosti, dopuštaju sebi da sanjaju i maštaju, jer jedino u snovima imaju potpunu slobodu. Ne mogu zajedno, niti jedna bez druge. Kako izgleda dan kada jedna od njih pokuša nešto da promijeni”, stoji u najavi predstave.

Kako je autorka teksta, Doruntina Baša, zapisala u mnogim tradicionalnim porodicama još uvijek se dešava da žene nestalih u ratu i dalje žive sa muževljevom porodicom.

“Pravo nad njihovim životima, koje je nekada pripadalo mužu, sada pripada njegovoj porodici. One uopšte nemaju ‘privatni’ život. Šta god radile, moglo bi se tumačiti kao nešto što dolazi direktno iz muževljeve porodice, pa moraju biti pod kontrolom kako bi štitile čast porodice. Ali, šta se dešava ako se muževljeva porodica sastoji samo od njegove majke? Da li je ona u stanju da ‘čvrstom rukom’ kontroliše situaciju?”, pita (se) Baša i dodaje:

“’Prst’ je sjenka ogromnog prsta koji ukazuje na tebe, čineći da osjećaš krivicu. To je prst koji nudi i pomirenje i razlaz. To je izgovor da plačeš nad trivijalnim bolom izazvanim trivijalnim kućnim poslom, kao maska za veći, manje banalan bol iznutra. To je konstantan podsjetnik na činjenicu da je učinjeno nešto loše i da sve može da se raspadne. To je prijetnja. To je nešto čime dodiruješ”, zapisala je Baša.

Sv. M.

Bonus video: