Marija i slavuj - Putovanje po mjesečini

Knjiga Anđele J. Kecojević predstavljena je u OŠ “Novka Ubović” u Podgorici, u saradnji sa Fondacijom “Marija Kotri”

1498 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Šarenolika, pitka i maštom protkana knjiga “Marija i slavuj - Putovanje po mjesečini” autorke Anđele J. Kecojević predstavljena je u Osnovnoj školi “Novka Ubović” u Podgorici, u saradnji sa Fondacijom “Marija Kotri”.

Knjiga je nastala u čast Marije Kotri, tragično stradale, svestrane djevojčice na koju sjećanje čuva Fondacija koja na najljepši način njeguje, podržava i promoviše darovite mlade ljude.

“Marija i slavuj - Putovanje po mjesečini” izazvala je veliko interesovanje učenika svih razreda. Na promociji su pročitani odlomke iz knjige koji su se đacima najviše dopali, a kroz kratke analize su iznijeli i sopstvene utiske. U promociji su učestvovali i mlađi učenici koji su recitovali pjesme Marija Kotri, a pored toga su bojali bojanku sa ilustracijma iz knjige i pravili slavuje koje su podijelili publici na kraju večeri.

Sa događaja
Sa događajafoto: Privatna arhiva

Ispred Fondacije koja čuva uspomenu na Mariju, govorio je Đorđije Kotri koji je istakao da je knjiga Anđele Kecojević napisana na engleskom jeziku i prevedena na crnogorski. On je podsjetio da Fondacija svake godine dodjeljuje nagradu najboljem učeniku Osnovne škole “Olga Golović” u Nikšiću koju je Marija pohađala.

“Takođe, svake godine Fondacija u Nikšiću organizuje i literalni konkurs ‘Mariji s ljubavlju’. Pored toga, Fondacija vrijedno radi na promociji obrazovanja. Pokretanuli smo i projekat ‘Knjiga za sve’ u okviru kojeg smo donirali knjige prilagođene djeci sa posebnim obrazovnim potrebama”, rekao je Kotri i istakao da je sprovođenje projekata i organizovanje edukativnih radionica. samo dio njihovog rada.

Za organizaciju promocije bile su zadužene nastavnice Milica Begović, Smilja Vlaović, Anđela Mićanović i učiteljica Ivana Vujošević, a scenografija je bila povjerena đacima drugog razreda koji su napravili veliki broj slavuja. Na kraju večeri, publici su poklonjeni obilježivači strana na kojima su se nalazili Marijini crteži.

Bonus video: