Koncert HKUD "Osijek 1862" u Tivtu

Sastav će večeras izvesti spletove narodnih pjesama i igara iz Slavonije, Baranje, Posavine i Valpovštine

1307 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo (HKUD) "Osijek 1862" nastupiće večeras u velikoj dvorani Centra za kulturu u Tivtu u 20 časova.

HKUD "Osijek 1862" u Tivtu će pod rukovodstvom svojih umjetničkih plesnih i muzičkih voditelja Damira Doležala i Duška Topića, izvesti spletove narodnih pjesama i igara iz Slavonije, Baranje, Posavine i Valpovštine, a nastupiće i vokalni solisti te tamburaški sastav.

Koncert organizuje Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore uz podršku Centra za kulturu Tivat, a pokrovitelj događaja je i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske iz Zagreba.

Nastavljajući dugu tradiciju kulturnog i muzičkog djelovanja u gradu Osijeku od "Osječkog pjevačkog društva" iz 1862. godine, preko "Sloge", "Kuhača" i "Milice Križan", Hrvatsko kulturno umjetničko društvo "Osijek 1862" okuplja preko 120 članova u plesnim, instrumentalnim i vokalnim skupinama.

Društvo je, saopštili su iz Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, osnovano sa ciljem očuvanja hrvatske kulturne baštine i tradicijske kulture te se kontinuirano bavi istraživanjem, proučavanjem, uvježbavanjem, izvođenjem i čuvanjem tradicijskoga plesa, pjesme, muzike, tradicijskih znanja, vještina i običaja.

Na svom programu HKUD "Osijek 1862" ima 29 koreografija iz svih dijelova i plesnih zona Hrvatske (Slavonija, Baranja, Podravina, Posavina, Međimurje, Zagorje, Prigorje, Primorje i Dalmacija), ali i iz područja izvan Hrvatske na kojima žive Hrvati (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Vojvodina).

Zahvaljujući koreografijama vrhunskih hrvatskih koreografa Ivana Ivančana, Zvonimira Ljevakovića, Vide Bagura, Slavice Moslavac i drugih, njegovanju folklornog načina pjevanja, originalnim narodnim nošnjama, Društvo godinama zauzima vodeće mjesto među hrvatskim folklornim ansamblima.

Društvo je dobilo mnoga priznanja na folklornim festivalima u Hrvatskoj, Europi, Aziji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, među kojima izdvajamo Grb grada Osijeka, Povelju Osječko-baranjske županije, srebrenu statuu na festivalu u Kini i Siciliji te Grand prix na festivalu u Poljskoj i Bugarskoj.

Bonus video: