Nikšićko pozorište: Jelićeva odluka nije zabrana, već stav utemeljen na estetskim principima

Oni su istakli da je dalja saradnja između dvije teatarske kuće ultimativno uslovljena Jelićevom smjenom, te da takav narativ Nikšićko pozorište ne koristi, niti će ga koristiti

6355 pregleda 22 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Nikšićko pozorište
Foto: Nikšićko pozorište

Odluka umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića da ne prihvati postavljanje predstave "IzLoŽene" na repertoar naše kuće nije nikakva zabrana niti relativizacija problema diskriminacije i nasilja, već stav utemeljen na estetskim principima, saopšteno je iz Nikšićkog pozorišta.

"Nikšićko pozorište obavještava javnost da su potonja dešavanja povodom nepostavljanja na naš repertoar pozorišne predstave Izložene u nezavisnoj produkciji NVO Bunt dobila tendenciozna i selektivna tumačenja u kojima provijavaju problematični tonovi i sudovi. Da ovim temama prilazimo najozbiljnije govori i naša produkcija u kojoj se našla predstava Pluća po tekstu Dankana Mekmilana i u režiji Andreja Nosova. Ta predstava se upravo bavi aktuelnim pitanjima iz ove oblasti. Baš ova predstava koja je gostovala u crnogorskim teatrima (i dobila poziv da igra na 32. Beogradskom letnjem festivalu BELEF) skinuta je sa repertora Kraljevskog pozorišta Zetski dom. I promocija knjige Pozorište u Crnoj Gori u izdanju Nikšićkog pozorišta otkazana je od strane iste institucije", navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da je dalja saradnja između dvije teatarske kuće ultimativno uslovljena Jelićevom smjenom, te da takav narativ Nikšićko pozorište ne koristi, niti će ga koristiti.

"Lične stavove svih ljudi, pa i našeg umjetničkog direktora, uvažavamo i razumijemo kao nesumnjivo ljudsko pravo. Lične stavove ne komentarišemo niti se njima bavimo. Umjetnički direktor je u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima upoznao članove uprave pozorišta o svom estetskom sudu pomenute predstave i na osnovu toga odlučio da se ista ne stavi na repertoar. Ne bavimo se ni stvarima koje nijesu u našoj nadležnosti kao što je kadriranje ili traženje smjene kolega iz pozorišnog esnafa. Pitamo se kako je po ovom pitanju značajan dio stručne javnost selektivan, kako olako naše kolege donose sudove i odluke o prekidu saradnje i to baš u slučaju igranja predstave Pluća i u slučaju promocije knjige koja se bavi i istorijom Zetskog doma i to na centralnom mjestu", piše u saopštenju.

"Poštujemo neprikosnoveno pravo Opštine Nikšić da salu Nikšićkog pozorišta otvori za igranje predstave Izložene u narednim slobodnim terminima, i podržavamo organizaciju okruglih stolova sa temama društvene ravnopravnosti i zaštite svih ljudskih prava i sloboda. U želji da stvorene tenzije na nivou ličnih neslaganja i nepoklapanja vrednosnih stavova izmjestimo iz institucije pozorišta nećemo da širimo novonastalu javnu polemiku niti da kao pozorište uzimamo dalje učešće u njoj, uz posebnu sugestiju da smo uvijek na strani zaštite ličnosti i dostojanstva svakoga čovjeka. Ovim saopštenjem završavamo svaku dalju javnu raspravu i obraćanje prema sredstvima javnog informisanja", zaključuje se.

Bonus video: