“Venecija u Kotoru” uvertira za festival rane muzike

Koncert će biti održan 30. aprila kao najava prvog izdanja festivala “Tollite portas” u oktobru

1324 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Duško Miljanić
Ilustracija, Foto: Duško Miljanić

Koncert nazvan “Venecija u Kotoru” biće održan 30. aprila, u Katedrali Sv. Tripuna, kao najava za festival rane muzike “Tollite portas”, čije je prvo izdanje planirano za oktobar ove godine, najavljeno je iz KotorArta.

Koncert počinje u 20 časova, a ulaz je slobodan. Koproducenti koncerta su Kotorska biskupija i Međunarodni festival KotorArt.

Raznovrstan opus venecijanskih kompozitora iz perioda od 16. do 18. vijeka, među kojima su djela Monteverdija, Legrencija, Pićinija, Gabrijelija, Šica, Vivaldija i drugih istaknutih stvaralaca, na koncertu će predstaviti troje internacionalnih umjetnika: mecosopran Iana Djakova, teorba Marina Bjelova i kornet i orgulje Ivan Velikanov.

Prvo izdanje festivala “Tollite Portas” biće održano tokom oktobra i ponudiće domaćoj i stranoj publici jedinstveni umjetnički doživljaj. Više detalja o ideji, konceptu, programu i učesnicima biće objavljeno u narednom periodu, kažu organizatori.

“Budući da Crnoj Gori nedostaje manifestacija posvećena ranoj muzici, festival ’Tollite portas’ fokusira se upravo na oživljavanje i promociju rane muzike u rasponu srednjeg vijeka od ranog baroka, a u prvom redu muzike sakralnog karaktera. U fokusu ovog festivala na poseban način će biti muzika koja je nastala ili se izvodila u Kotoru, kao i kulturalne veze koje su u prošlosti Kotor povezivale s ostatkom Evrope”, piše u saopštenju.

Bonus video: