Milenijalci obilježili Dan galerije “Velimir A. Leković”

Prikazani radovi Ananija Bešovića, Dušana Đukića i Ane Novaković iz Podgorice, Ksenije Borozan sa Cetinja, Maje Marinović i Emine Nimangebović iz Bara i Miloša Ražnatovića

4859 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Marija Pešić
Sa izložbe, Foto: Marija Pešić

Dan Galerije “Velimir A. Leković” obilježen je 12. aprila izložbom “Milenijalci” na kojoj su predstavljeni radovi sedam mladih stvaralaca, članova Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG).

Prikazani su radovi Ananija Bešovića, Dušana Đukića i Ane Novaković iz Podgorice, Ksenije Borozan sa Cetinja, Maje Marinović i Emine Nimangebović iz Bara i Miloša Ražnatovića.

Upravnik Galerije, dr Milun Lutovac istakao je da je namjera bila da se upravo na Dan Galerije, u Velišinu čast, koji je pored likovnih, posjedovao i poseban pedagoški dar, predstavi sedam mladih umjetnika. On je iznio i uvjerenje da će za njih ova izložba biti vjetar u leđa da zabrode nemirnim vodama likovnog stvaralaštva.

“Sva djela predstavljena na izložbi sedam mladih crnogorskih slikara, ujedno su i dio i cjelina. Ona su, u stvari i stvar i sjećanje, i osjećanje i ideja, riječju - duh jednog vremena unutar kojeg se pojavljuju istovremeno i kao forma i sadržaj”, kazao je Lutovac.

Živa i opšta estetika kojom trenutno raspolažemo kada su u pitanju mladi likovni stvaraoci, dodao je Lutovac, rezultat je kristalno amforne kodifikacije pojedinačnih stvaralačkih postupaka uočenih kroz haklberističko egzistiranje djela.

Predsjednica ULUCG, Svetlana Dragojević kazala je da se trude da mladim ljudima daju podstrek i priliku da bi tek vidjeli kako i koliko mogu da stvaraju.

Jedan od mladih umjetnika čiji su radovi izloženi, Dušan Đukić, “Vijestima” je kazao da se barskoj publici predstavio sa tri slike koje se bave temom vitalizacije svakodnevnice i “daydreaminga”.

“Vrlo sam zadovoljan izložbom i postavkom baš zbog toga što su učestvovali mladi umjetnici, ‘Milenijalci’, zbog toga što mislim da bi što više trebalo promovisati mlade umjetnike kojima je potrebna podrška”, rekao je Đukić.

On je primijetio da u posljednje vrijeme mladi umjetnici dobijaju sve više prostora za izlaganje i promociju i nada se da će toga biti još više.

Dodao je i da mu je čast da baš njihovi radovi budu dio izložbe kojom se obilježava Dan galerije “Velimir A. Leković”.

Lutovac je poručio da se nada da će se ovakvi i slični projekti ponovo naći na mapi crnogorskog likovnog stvaralaštva, te da će na taj način doprinijeti ostvarenju cilja da se ULUCG vrati tamo gdje je nekad bilo.

Dan barske galerije i otvaranje izložbe ozvaničile su pjesme klape KUD-a “Jedinstvo” iz Bara.

Bonus video: