Eksperti iz Grčke će procijeniti stanje na Ikoni Filermosa

Ministarka Vujović razgovarala sa odlazećim ambasadorom Grčke

2906 pregleda 1 komentar(a)
Partsos i Vujović, Foto: MKM
Partsos i Vujović, Foto: MKM

Ministarka kulture Grčke Lina Mendoni prihvatila je predlog da delegira eksperte koji će, pomoću najsavremenijih tehničkih uređaja, procijeniti stanje na Ikoni Filermosa, kazao je odlazeći ambasador Grčke Panajotis Partsos, tokom sastanka sa ministarkom kulture i medija Tamarom Vujović.

On je naveo da će vodeći ekspert Janis Matarangas predvoditi tim koji će, zajedno sa sredstvima za rad, doputovati u Crnu Goru na boravak od nekoliko dana, što će "biti povod za dalju saradnju i razmjenu znanja i iskustva sa grčkim stručnjacima u oblasti konzervacije", saopštilo je Ministarstvo kulture i medija (MKM).

“Drago mi je što smo prije Vašeg odlaska u Grčku uspjeli da započnemo ovaj važan proces saradnje specijalista iz pomenute oblasti”, istakla je ministarka Vujović.

MKM navodi da je sastanak "predstavljao priliku da izrazimo zahvalnos za predanost ambasadora Partsosa i doprinos unapređenju saradnje u oblasti kulture i medija.

Vujović je rekla da su tokom njegovog mandata ostvareni značajni koraci ka produbljivanju kulturne razmjene između Grčke i naše zemlje, te se zahvalila ambasadoru na njegovom izuzetnom doprinosu.

Ona je navela da joj je žao što je saradnja između njene administracije i ambasadora započeta u posljednjim mjesecima njegovog mandata.

“Postavili smo sjajne temelje, nastavićemo da koračamo tim putem. Hvala Vam za Vašu otvorenost, za sjajan rad u Crnoj Gori i za Vaše mudre savjete. Vaša predanost diplomatiji ostavila je dubok trag i ostvariće pozitivan uticaj i nakon odlaska iz Podgorice. Želimo Vam sve najbolje u budućim godinama i vjerujemo da će se naši putevi ponovo ukrstiti”, istakla je Vujović.

Naglasivši značaj i važnost očuvanja kulturnog nasljeđa i saradnje u tom kontekstu, Partsos se, kako je saopšteno, zahvalio ministarki na "toplom prijemu i riječima hvale koje je uputila njemu i njegovom radu tokom mandata u Crnoj Gori". Istakao je važnost saradnje između Grčke i Crne Gore u oblasti kulture i medija, te izrazio zadovoljstvo što je "bio dio procesa jačanja ovih veza". "Uz iskrene riječi zahvalnosti, ambasador je izrazio nadu da će se saradnja između dviju zemalja nastaviti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: