Iznova se pojavljuju neki novi ratovi

Predstava “Otelo” Kazališta Ulysses i SARTR-a zatvorila četvrto podgoričko izdanje festivala Ruta

2379 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Kazalište Ulysses i SARTR
Scena iz predstave, Foto: Kazalište Ulysses i SARTR

Rat nikada ne prestaje i pojavljuju se iznova neki novi u sve težim okvirima i možda je pravi trenutak da u pozorištu, kao mjestu hrabrosti i slobode govorimo o ovoj temi, kazala je glumica direktorica Sarajevskog ratnog teatra SARTR Maja Salkić nakon izvedbe predstave “Otelo” u Podgorici, na zatvaranju festivala Regionalne unije teatara Ruta.

Četvrto podgoričko izdanje Rute zatvoreno je djelom s koprodukcijom Kazališta Ulysses i SARTR-a, koju je po djelu Vilijema Šekspira, režirala Oksana Dmitrieva iz Ukrajine.

“Način na koji smo došli do saradnje sa Oksanom bila je inicijativa Ulysses teatra i Lenke Udovički koji su godinu ranije imali radionicu sa umjetnicima iz Ukrajine koji su došli na Brijune i radili kroz muziku i različite glumačke radionice gdje su se i upoznali i došlo je do ideje da se napravi zajednička predstava”, obrazložila je Salkić.

“Otelo” je jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Šekspirovih tragedija.

“U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i najvažnije od svega, ljubav. U ovoj važnoj temi istražuje se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše. Kako je lako slomiti heroja, kako je lako manipulisati njime. Kakve će nepopravljive tragične posljedice imati te manipulacije, ta kobna ‘miroljubiva’ igra... Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir”, naveli su u saopštenju iz Gradskog pozorišta.

Scena iz predstave
Scena iz predstavefoto: Kazalište Ulysses i SARTR

U predstavi se istražuje kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše.

“Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije - crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju. Na bojnom polju, svi resursi tijela usmjereni su na preživljavanje, pa je uvjet za opstanak da čovjek živi i reagira prema najosnovnijim instinktima, odbacujući složena višeslojna društvena pravila. No, jednog dana ratnici se vraćaju kući i moraju se iznova prilagoditi društvenim pravilima. Kako je lako slomiti heroja, kako je lako manipulirati njime. Kakve će nepopravljive tragične posljedice imati te manipulacije, ta kobna ‘miroljubiva’ igra... Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir”, piše u opisu.

Nakon izvedbe održan je i okrugli sto u okviru kojeg je sa akterima predstave razgovarala dramaturškinja Dragana Tripković.

“Očigledno postoji razlog zašto se rade antiratne predstave i zašto su aktuelni ti komadi i privilegija je što smo uspjeli u procesu i igramo ovu predstavu po regionu. Imali smo potrebu da kao umjetnici iz grada u kom su u sred rata dolazili umjetnici koji su bili spremni da izraze solidarnost i rizikuju živote i olakšaju nam tu Golgotu, uzvratimo uslugu 30 godina kasnije nekome ko se nalazi u toj situaciji”, kazao je glumac Ermin Bravo.

Ana Marija Brđanović istakla je da joj se prvi put desilo da iz Rijeke, u kojoj radi i živi, dođe u Sarajevo među nepoznate ljude koji su je dočekali kao porodicu. Zaljubila se u Sarajevo i u ljude koje želi ponovo da sretne i sa njima sarađuje. Glumac Alban Ukaj rekao je da bi volio da se desi gostovanje u Ukrajini jer bi se taj krug izvođenja onda upotpunio.

Dramaturgiju za ovaj komad potpisuje Nejra Babić, a uloge tumače Ermin Bravo, Alban Ukaj, Ana Marija Brđanović, Davor Sabo, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Snežana Bogićević, Adnan Kreso, Mak Čengić, Alen Konjicija.

Bonus video: