Premijera filma „Supermarket” Nemanje Bečanovića

Svečana projekcija biće održana večeras u Podgorici, u KIC-u “Budo Tomović”

4930 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma, Foto: Promo
Scena iz filma, Foto: Promo

Crnogorska premijera filma “Supermarket” u režiji Nemanje Bečanovića, biće upriličena večeras u Podgorici, u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u 20 časova.

“Radnja filma prati beskućnika, koji već godinu dana neometano živi u supermarketu. Danju je skriven u ventilacionom sistemu gdje spava, a uveče kada se supermarket zatvori izlazi da bi uživao u pogodnostima ponude. Njenog mir jedne noći narušava Robert, bivši radnik obezbjeđenja supermarketa, koji se nakon otkaza takođe odlučio “useliti” u prodavnicu, a budući da je radio u sektoru nadzora, znao je kako da ugasi alarm i nadzorne kamere. Beskućnik oprezno prihvata novo poznanstvo i tako rješava problem usamljenosti”, navodi se u opisu.

Scena iz filma
Scena iz filmafoto: Promo

U fokusu ostvarenja je priča o savremenom Robinsonu Krusou, navodi reditelj Bečanović.

“Gdje snimiti film o Robinsonu Krusou u 21. vijeku? Najveća ironija od svega je što to nije pusto ostrvo, već samoposluga u srcu grada”, kratko je kazao ostavljajući budućim gledaocima da sami spoznaju ko je i gdje osamljen Robinson Kruso današnjice.

Nemanja Bečanović
Nemanja Bečanovićfoto: Vladimir Vučinić

Uloge tumače Bojan Žirović, Branimir Bane Popović i Ana Pejović.

Film “Supermarket” svjetsku premijeru imao je u novembru prethodne godine, na festivalu A kategorije - “Tallinn Black Nights Film Festival” u Estoniji. Prikazan je u glavnom takmičarskog programu u selekciji “Rebels with a Cause” (“Butnovnici sa razlogom”). Jedan od selektora festivala Havijer Garsija Puerto najavio je film kao mračnu i komičnu priču o Robinsonu Krusou 21. vijeka čije je pusto ostrvo veliki trgovački centar, koja se bavi apsurdom i međuljudskim odnosima u savremenom, konzumerističkom društvu.

foto: Promo

Premijera se realizuje u okviru programa “Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023”, koji sprovode Filmski centar Crne Gore i Crnogrorska kinoteka u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu.

“Supermarket” je sniman u koprodukciji VHS Productiona i RTCG-a, a podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i medija.

Bonus video: