Otvaranje izložbe “Jadran: Pet crtica za sjutra” sjutra na Cetinju

"Radovi Mirovića i Šurana se bave refleksijama velikih globalnih promjena u lokalnom kontekstu, gdje su uveli spekulativnu dizajnersku praksu kao novi dizajnerski pristup koji je pokazao potencijal otvaranja šireg dijaloga", navodi se u saopštenju

1033 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba Ivice Mirovića i Olega Šurana “Jadran: Pet crtica za sjutra” (Adriatic: Five notes for the future) biće otvorena sjutra na Cetinju, u 20 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, a u okviru XII Fluid dizajn foruma.

“Udaljeni od evropskih urbanih i tehnoloških centara, “s ruba Europe” svijet promatraju iz ove, pomalo off perspektive. Njihovi radovi se bave refleksijama velikih globalnih promjena u lokalnom kontekstu, gdje su uveli spekulativnu dizajnersku praksu kao novi dizajnerski pristup koji je pokazao potencijal otvaranja šireg dijaloga. Ivica (Split/Brač) i Oleg (Pula/Split) sarađuju od Olegovih studentskih dana na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Zajedno stoje iza neformalne edukativne platforme “Interakcije” na splitskoj Akademiji, koja se bavi dizajnom interakcija, kritičkim i spekulativnim dizajnom”, navodi se u saopštenju.

Kroz niz projekata koji uključuju produkciju radova, izložbe i publikacije, bave se propitivanjem savremene dizajnerske prakse i edukacije kroz pristup koji nazivaju “Mediteranski spekulativni pristup”, koji povezuje njihov zajednički senzibilitet prema Jadranu i temama koje promišljaju budućnost na Mediteranu.

Izložba, koju organizuju Narodni muzej Crne Gore i NVO FLUX, trajaće do 19. maja.

Bonus video: