Izložba „Povratak: Priča koja traje“ u ponedjeljak u Nikšićkom pozorištu

„Izložba 'Povratak: Priča koja traje', kroz fotografije i dokumenta svjedoči o sudbini srpske djece sa Kozare i iz Potkozarja tokom Drugog svjetskog rata i njihovoj potrazi za svojim identitetom

2591 pregleda 35 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

U holu Nikšićkog pozorišta u ponedjeljak, 22. aprila, sa početkom u 13 časova, biće organizovana izložba Muzeja žrtava genocida iz Beograda pod nazivom „Povratak: Priča koja traje“, autorke Jasmine Tutunović – Trifunov. Izložbu, koja se organizuje povodom 22. aprila, Nacionalnog dana sjećanja Republike Srbije na žrtve genocida i Dana Muzeja žrtava genocida, organizuju Muzej žrtava genocida u saradnji sa Javnom ustanovom „Muzeji i galerije“ u Nikšiću i Nikšićkim pozorištem.

Izložbu Tutunović–Trifunov, koja je viši kustos – istoričar u Muzeju žrtava genocida, otvoriće predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, i rukovodilac Odjeljenja za naučno–istraživačku djelatnost Muzeja žrtava genocida, Bojan Arbutina.

„Izložba 'Povratak: Priča koja traje', kroz fotografije i dokumenta svjedoči o sudbini srpske djece sa Kozare i iz Potkozarja tokom Drugog svjetskog rata i njihovoj potrazi za svojim identitetom. Izložba govori o nadi i istrajnosti preživjele djece, danas ljudi u poznim godinama, koji ni poslije osam decenija od velike Kozaračke epopeje, 1942. godine, nijesu prestali da vjeruju da će saznati ko su, čiji su, odakle su i šta se tokom Drugog svjetskog rata desilo sa članovima njihovih porodica“, stoji u najavi izložbe.

Jasmina Tutunović-Trifunov je diplomirala pri Katedri za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Doktorandkinja je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od septembra 2008. godine zaposlena je u Muzeju žrtava genocida, a član je Muzejskog društva Srbije. Kooautorka je više izložbi ustanove u kojoj radi, kao i stručna konsultantkinja u izradi izložbenih postavki i umjetničkih projekata drugih institucija, udruženja i pojedinaca, predstavljenih u zemlji i inostranstvu.

Učesnica je više naučnih i stručnih skupova, konferencija, seminara, tribina i autorka je nekoliko naučnih radova.

Bonus video: