Izložba „Povratak: Priča koja traje” u Nikšiću

Događaj se organizuje povodom 22. aprila, Nacionalnog dana sećanja Republike Srbije na žrtve genocida i Dana Muzeja žrtava genocida

2070 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Izložba Muzeja žrtava genocida iz Beograda pod nazivom “Povratak: Priča koja traje”, autorke Jasmine Tutunović Trifunov, biće organizovana danas u holu Nikšićkog pozorišta u 13 časova.

Izložbu, koja se organizuje povodom 22. aprila, Nacionalnog dana sećanja Republike Srbije na žrtve genocida i Dana Muzeja žrtava genocida, organizuju Muzej žrtava genocida u saradnji sa Javnom ustanovom “Muzeji i galerije” u Nikšiću i Nikšićkim pozorištem.

Izložbu Jasmine Tutunović Trifunov, koja je viši kustos-istoričar u Muzeju žrtava genocida, otvoriće predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, i rukovodilac Odjeljenja za naučno-istraživačku djelatnost Muzeja žrtava genocida, Bojan Arbutina.

“Izložba ‘Povratak: Priča koja traje’, kroz fotografije i dokumenta svjedoči o sudbini srpske djece sa Kozare i iz Potkozarja tokom Drugog svjetskog rata i njihovoj potrazi za svojim identitetom. Izložba govori o nadi i istrajnosti preživjele djece, danas ljudi u poznim godinama, koji ni poslije osam decenija od velike Kozaračke epopeje, 1942. godine, nijesu prestali da vjeruju da će saznati ko su, čiji su, odakle su i šta se tokom Drugog svjetskog rata desilo sa članovima njihovih porodica”, piše u najavi.

Jasmina Tutunović Trifunov diplomirala je pri Katedri za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Doktorand je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od septembra 2008. godine zaposlena je u Muzeju žrtava genocida, a član je Muzejskog društva Srbije. Kooautorka je više izložbi ustanove u kojoj radi, kao i stručna konsultantkinja u izradi izložbenih postavki i umjetničkih projekata drugih institucija, udruženja i pojedinaca, predstavljenih u zemlji i inostranstvu.

Učesnica je više naučnih i stručnih skupova, konferencija, seminara, tribina i autorka je nekoliko naučnih radova.

Bonus video: