Snima se „Vidra” u Podgorici

Dugometražni igrani film nastaje po scenariju Stefana Boškovića, u režiji Srđana Vuletića i u produkciji Ivana Đurovića (Artikulacija film)

14110 pregleda 48 reakcija 2 komentar(a)
Sa snimanja: Vuletić i Đurović, Foto: Anton Azev
Sa snimanja: Vuletić i Đurović, Foto: Anton Azev

Troje bezbrižnih tinejdžera i jedan neočekivani događaj koji naopačke okreće njihove živote, u središu su priče filma “Vidra” koji se ovih dana snima u Podgorici.

Tako je “Vijestima” film predstavio scenarista Stefan Bošković koji je angažovan na ostvarenju koje je izazvalo veliku pažnju evropske javnosti još u fazi razvoja projekta. U pitanju je dugometražni igrani film koji po Boškovićevom scenariju režira Srđan Vuletića, a u produkciji Ivana Đurovića i producentske kuće Artikulacija film.

“Vidra” je privukla međunarodno interesovanje tokom razvoja osvojivši Eurimaž (Eurimages) nagradu na Cinelinku, u vrijednosti od 20.000 eura, kao i priznanje “The Best Pitch” na When East Meets West. Film je izabran i za Cinefondation program Cannes L’Atelier prestižnog svjetskog festivala u Kanu - Cannes film festival. Pored Filmskog centra Crne Gore, projekat je dobio podršku Ministarstva kulture Italije, Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC), Ministarstva kulture i sporta kantona Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Centra za kinematografiju Kosovo.

“Selekcija ‘Atelje’ Kanskog filmskog festivala svake godine izabere svega 15 projekata od velikog broja onih u razvoju. Sama činjenica da je taj, najznačajniji filmski festival, odabrao naš projekat zapravo daje dodatni vjetar u leđa... Samom činjenicom da vas je odabrao Kanski festival znači da oni prate vas i vaš projekat i tokom razvoja i realizacije. To kasnije pruža određenu prednost kada je festivalski život filma u pitanju”, rekao je ranije reditelj Vuletić u intervjuu “Vijestima” i istakao da Kanski festival već duže vremena prati njihov projekat.

Glavne uloge povjerene srednjoškolkama i srednjoškolcima
Glavne uloge povjerene srednjoškolkama i srednjoškolcimafoto: Anton Azev

Film “Vidra” predstavlja priča o Hani, introvertnoj tinejdžerki koja je potajno zaljubljena u Balšu, školskog druga i manje poznatog člana “Street Self Defence” stranice, popularne na društvenim mrežama. Kroz lik Hane, publika će se suočiti sa složenim emotivnim putovanjem, ispunjenim nadom, razočarenjima, tugom, borbom za sebe i svoje stavove, kao i otkrivanjem sopstvene snage.

“Izuzetno sam srećan i zahvalan što sam dobio priliku da radim na projektu koji tematizuje samopouzdanje kao važan sastojak za dostojanstven život u ovim izazovnim vremenima, pogotovo što žanrovski pripada filmovima koji promovišu osnaženje uloge žene u društvu, te što ću sarađivati sa kako sa mladim, dolazećim talentima, tako i sa etabliranim glumcima iz Crne Gore”, izjavio je reditelj Vuletić.

Bošković je istakao i da “Vidra” ne prati samo tinejdžere, već i njihove roditelje koji, svi zajedno, odrastaju.

“’Vidra’ je scenario na kojem sam potrošio možda i najveći broj godina kad je u pitanju praksa pisanja scenarija. Jedan od razloga je i moja opsesija da napišem scenario za tinejdžerski film. ‘Vidra’ nije u potpunosti klasična coming of age priča, jer u njoj, pored tinejdžera koji treba da odrastu, odrastaju i njihovi roditelji. U središtu priče su troje bezbrižnih tinejdžera i jedan neočekivan događaj koji naopačke okreće njihove živote”, rekao je Bošković.

Vuletić je svojevremeno rekao da je “Vidra” priča o samoprihvatanju, što je problem mladih, ali ne samo mladih, već i problem vijeka i kompletnog društva.

Pored navedenih autora, filmsku ekipu čine i: direktor fotografije Filip Tot iz Hrvatske, Ognjen Smolović iz Crne Gore zadužen je za scenografiju, kostime je radila Andrea Samardžić iz Crne Gore, šminku Nataša Sevnčikar iz Slovenije, montažer je Vlado Gojun iz Hrvatske, gaffer Marko Vuković iz Crne Gore. Koproducenti su Daniele Segre ispred italijanske kuće “Redibis film”, Katarina Prpić iz hrvatske “Izazov 365”, Ishak Jaliman ispred produkcije “Realstage” iz Bosne i Hercegovine i Fatmir Spahiju sa Kosova iz producentske kuće “Buka production”.

Kuriozitet je, navode producenti, da su glavne uloge povjerene srednjoškolkama i srednjškolcima, pa tako ulogu Hane tumači Maša Drašler, Balšu Savin Perišić, Emili je Lara Velimirović, a Miju igra Mara Rakčević. Pored njih, među glavnim ulogama je i mladi crnogroski glumac Pavle Marković.

U filmu igraju i brojni regionalno poznati glumci i glumice: Nada Vukčević, Marko Janketić, Jelena Laban, Julija Milačić Petrović Njegoš, Stefan Vuković, Aleksandar Gavranić, Davor Dragojević, Fatmir Spahiju, Gresa Pallaska, Goran Brčko Nikčević, Maja Stojanović, Vuk Vučinić i drugi.

Bonus video: