Različiti prikazi nagosti u galeriji „F 64”

Maja Šivec iz Slovenije i Marko Stojanović iz Srbije predstaviće se večeras u Podgorici, izložbama "Ljepotica i zvijer", odnosno "(Ne)materijalno kulturno nasljeđe"

1054 pregleda 0 komentar(a)
Iz serije "(Ne)materijalno kulturno nasljeđe", Foto: Marko Stojanović
Iz serije "(Ne)materijalno kulturno nasljeđe", Foto: Marko Stojanović

Izložbe fotografija “Ljepotica i zvijer” autorke Maje Šivec iz Slovenije i “(Ne)materijalno kulturno nasleđe” autora Marka Stojanovića iz Srbije, biće otvorene večeras u Podgorici, u Fotografskoj galeriji F64 u 19 časova.

Autori će predstaviti svoje koncepte u više od 30 radova.

“Fotografkinja Maja Šivec uvijek otkriva nove fotografske načine pričanja priča; odabranim motivima pristupa na planski i istraživački način. Još od prve serije fotografija golih trudnica, zanimala ju je neobičnost subjekta. Pokazuje nago tijelo, i žensko i muško, veoma direktno, bez nepotrebnog pokrivanja, bez stida. Tijelo je za nju uvijek zanimljiv predmet, uglavnom sa direktnom ili pridruženom erotskom konotacijom. Kao autorka koja uvijek iznenađuje svojim umjetničkim fotografijama, ovoga puta je istakla koegzistenciju dva međusobno isključiva motiva serijom fotografija koja prikazuje Kurenta, slovensko mitološko biće, i aktove”, navodi Tatjana Pregl Kobe u propratnom tekstu.

Rad 'Hidden kiss'
Rad "Hidden kiss" foto: Maja Šivec

Radovi Marka Stojanovića, objasnio je, nastali su na dan Hristovog krštenja, kada stotine obnaženih muškaraca predvođenih žandarmerijom i sveštenicima, ispunjavaju Bogojavljenski plato na desnoj obali Dunava.

“Pravoslavni običaj plivanja za Časni krst postao je propagandni spektakl tokom ratnih devedesetih godina. Jedinstveni kolaž crkvenih uniformi, sjajnih oznaka elitnih vojnih jedinica, zvaničnika, pirotehnike i dronova, otkriva duboku povezanost sekularne države i crkve. A kada plivači skinu svoju garderobu, otkrije se galerija tetoviranih poruka, religioznih pa čak i simbola paravojnih formacija, koje ubrzo nestanu pod uzburkanom mutnom vodom Dunava”, rekao je autor koji podsjeća da je ta “manifestacija upisana je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa krajem 2023. godine”.

Njegove fotografije nastale su istog dana, tokom petogodišnjeg praćenja manifestacije, na nekoliko lokacija u blizini ušća Save u Dunav.

Bonus video: