Velike teme u knjizi za djecu

Nagrada “Dragan Radulović” biće dodijeljena u petak književnici Ozani Ramljak iz Hrvatske

1929 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Književna nagrada “Dragan Radulović” biće dodijeljena književnici Ozani Ramljak za knjigu “Kako je Bluno tražio ljubav”, u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade iz Zagreba. Priznanje će biti uručeno na svečanosti u petak u okviru programa manifestacije “Dani Dragana Radulovića” koja se održava četvrtu godinu zaredom, 26. i 27. aprila, u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica.

Ramljak je pobjednica ovogodišnjeg konkursa za dodjelu vrijednog priznanja, na koji su pristigle 33 knjige, a odluku je donio žiri u sastavu: predsjednica Dragana Kršenković Brković i članovi Šimo Ešić, Svetlana Kalezić Radonjić, Dušanka Popović, Ana Vitanova Ringačeva.

“Knjiga ‘Kako je Bluno tražio ljubav’ je savremena alegorijska priča o usamljenom medvjediću Blunu, koji još uvijek ne može da izgovori glas ‘r’. Ovo nježno i razdragano štivo govori o velikim i ozbiljnim temema - o usamljenosti, čežnji i strahu, o otuđenosti i pomjerenim vrijednostima u savremenom društvu. Čini se kao da više ne znamo što je važno, a što površno, niti smo svjesni ozbiljnih posljedica koje nam donosi nedovoljna komunikacija. Autorka knjige izrazila je to na vedar i privlačan način, blizak kako najmlađima, tako i odraslima. Ilustracije Ivane Crnošije Galović dopunjuju priču, čineći je još inspirativnijom”, navodi se u saopštenju.

Ozana Ramljak
foto: Promo

Pored nagrađene, žiri je izdvojio i knjige “Petra je stvarno otišla” Aleksandre Jovanović (Kreativni centar iz Beograda) i “Izgubljena generacija” Rosie Kugli (Kugli & Kugli iz Zagreba).

“Veliko interesovanje spisatelja i spisateljica za djecu i mlade, svjedoči o bogatoj produkciji književnosti za djecu i mlade u regionu, ali i ogromnom interesovanju za priznanje koje nosi ime velikog crnogorskog stvaraoca Dragana Radulovića”, ističe žiri u saopštenju.

Ozana Ramljak je spisateljica, kroatistica i profesorica Sveučilišta “Vern”, na odsjeku za filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje i transmedijsku dramaturgiju, režiju i produkciju. Rođena je u Splitu, a studirala u Zagrebu na Filozofskom fakultetu, na kojem je stekla zvanje profesorice kroatistike i južnoslovenskih filologija i na kojem je doktorirala na radiodramskom opusu Ivana Slamniga. Objavila je brojne naučne i stručne radove u hrvatskim i međunarodnim časopisima, uređivala knjige i zbornike, a autorka je i šest knjiga za djecu. Dobitnica je književne nagrade Hrvatskog društva književnika za najbolju slikovnicu u 2017. i druge nagrade na Natječaju za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu “Mali Marulić” (2020).

Bonus video: