Sjutra promocija reizdanja knjige “Vilom Velebita po Levantu”

Promocija reprinta starog putopisa profesora kotorske Nautike, Predraga V. Kovačevića, biće održana sjutra u Pomorskom muzeju u Kotoru

592 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

JU Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora organizuje promociju reizdanja knjige “Vilom Velebita po Levantu” profesora Predraga V. Kovačevića, koja će u palati Grgurina biti održana sjutra u 19 časova.

O publikaciji će govoriti profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru dr Stevan Kordić, kustos pomorsko-tehničke zbirke Pomorskog muzeja Ilija Mlinarević i unuka profesora Predraga Kovačevića, Adela Barba.

Knjiga “Vilom Velebita po Levantu” je putopis, odnosno dnevnik putovanja po istočnom Mediteranu, profesora Predraga Kovačevića sa učenicima kotorske Nautke na jugoslovenskom školskom brodu - jedrenjaku “Vila Velebita” godine 1935. Ova knjiga predstavlja vrijedno svjedočanstvo o pomorskom školstvu, pomorskim vještinama i o samom školskom brodu “Vila Velebita”- jednom od najljepših jedrenjaka sa istočne obale Jadrana u prvoj polovini 20.vijeka, a koji je na žalost, tragično stradao u Drugom svjetskom ratu u italijanskim vodama.

Predrag V. Kovčević (1904-1989) rođen je u Baošićima u porodici prote Srske pravoslavne crkve. Djetinjstvo je proveo u Carigradu. Školovao se u jezuitskoj gimnaziji na njemačkom jeziku, a zatim u klasičnoj ruskoj gimnaziji. Maturirao je u Pragu. Pravni fakultet upisao je u Beogradu. U toku studija dodijeljena mu je engleska stipendija, pa je prešao na studije ekonomskih nauka u Kembridž. Diplomirao je na Univerzitetu u Edinburgu 1927.

Veći dio Drugog svjetskog rata proveo je u njemačkom koncentracionom logoru Osnabrik. Godine 1945. oslobođen je od strane Engleza, a pošto je dobro poznavao engleski, ruski, njemački i francuski jezik, angažovan je kao tumač Sovjetske službe za repatrijaciju. Na tom je položaju značajno doprinio uspjehu akcije u kojoj su Saveznici uhvatili njemačkog ratnog zločinca, SS rajhsfirera Hajnriha Himlera.

Po povratku u Jugoslaviju, Kovačević je radio kao profesor stranih jezika u kotorskim pomorskim školama. Pored velikog broja prevoda i stručnih radova iz oblasti lingvistike, napisao je nekoliko knjiga koje obrađuju istorijsku prošlost Boke, Grblja i Paštovića, među njima i kapitalno djelo “istorija bokeljskog pomorstva” iz 1967.giodine. Za izuzetne radne zasluge ukazom Predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita, odlikovan je 1972. Ordenom rada sa zlatnim vijencem. Profesora Predraga Kovačevića Kotorani i Bokelji pamte kao vrhunskog intelektualca, izuzetno duhovitog čovjeka i vrsnog pedagoga koji je ostavio neizbrisiv trag u školovanju brojnih generacija ovdašnjih pomoraca.

Njegov životni kredo možda najbolje opisuje posveta koju je profesor Kovačević ostavio u putopisu “Vilom Velebita po Levantu”.

“Mojim dragim đacima, koji će docnije kao pomorski kapetani, čuvati čast jugoslovenske zastave, posvećujem ove skromne crtice u nadi da će kao marljive pčelice sakupljati po stranom svijetu sve ono što je lijepo i dobro i na povratku oplemenjivati svoj rodni dom”, zapisao je Kovačević.

Bonus video: