Nagrada “Purgatorija” za najbolju režiju nosiće ime Jagoša Markovića

Uvedena dodatna kategorija među nagradama na Festivalu mediteranskog teatra u Tivtu

639 pregleda 41 reakcija 0 komentar(a)
Jagoš Marković, Foto: Krsto Vulović
Jagoš Marković, Foto: Krsto Vulović

Savjet JU Centar za kulturu Tivat donio je odluku kojom se pored postojećih nagrada na Festivalu mediteranskog teatra “Purgatorije” uvodi i nagrada za najbolju režiju “Jagoš Marković”.

Ova nagrada uvedena je na inicijativu direktora Centra za kulturu, Gorana Božovića, u čast prerano preminulog velikana režije crnogorskog i regionalnog pozorišta, Jagoša Markovića. On je, pored ostaloga, režirao i nekoliko predstava u produkciji Centra za kulturu Tivat, među kojima je i najnovija, “Ćelava pjavačica” koja je premijerno izvedena na prošlogodišnjim “Purgatorijama” i od tada se okitila brojnim nagradama u Crnoj Gori i inostranstvu.

“Jagoš Marković preminuo je iznenada prošle godine, neposredno nakon zatvaranja 18. izdanja Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije”. Ispostavilo se da je postojala sudbinska veza između Jagoša i Tivta, imajući u vidu da je posljednji projekat u životu radio u Tivtu, pozorišnu predstavu “Ćelava pjevačica”, te da je posljednje priznanje u životu, nagradu “Ivana Tomičić” za poseban doprinos festivalu, dobio upravo na posljednjem izdanju “Purgatorija””, rekao je Božović.

On je istakao da je Marković ostavio dubok trag u radu Centra za kulturu Tivat i na Festivalu “Purgatorije”.

“Režirao je tri izvanredne pozorišne predstave - “Filomena Marturano” koja se igra preko deset godina, “Hasanaginica” koja se igra preko sedam godina, i na kraju “Ćelava pjevačica”, koja je na dosadašnja četiri festivalska učešća osvojila jedanaest nagrada, a brojna gostovanja i festivalska učešća tek slijede”, kazao je tim povodom direktor tivatskog Centra za kulturu Goran Božović.

On je dodao da smatra da je ovo pravi momenat za uvođenje nagrade za najbolju režiju koja će nositi Markovićevo ime.

“Purgatorije” su festival koji je volio, kojem se rado vraćao i za koji je mnogo dao, te je uvođenje ove nagrade sasvim prikladan čin i logičan slijed događaja. Na ovaj način odajemo priznanje Jagošu Markoviću za sve što je postigao u pozorišnoj režiji, za izvanredan, genijalan doprinos pozorišnoj umjetnosti i kulturi uopšte, i na najprikladniji način čuvamo njegovo ime od zaborava”, zaključio je Božović.

Bonus video: