"Mare Nostrum" u Muzeju i galeriji Tivat

Večeras u Tivtu izložba umjetničkh fotografija udruženja vizuelnih umjetnika istočne obale Jadrana

2417 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Drugog vikenda Festivala vjetra 2024 u Tivtu na program je kolektivna ložbe fotografija udruženja Adriatic Artists, naslovljene “Mare Nostrum”.

Izložba na dva galerijska nivoa u JU Muzej i galerija Tivat biće svečano otvorena večeras u 20 sati. Riječ je o 11. zajedničkom izlaganju Adriatic Artists, grupe koja je nastala prije 11 godina i upravo u Tivtu imala svoju prvu izložbu. Tivat na neki način smatraju svojim domom, kaže inicijator grupe i njen predsjednik, akademski slikar Boris Dragojević.

“Logično je da smo prepoznali projekat Jedriličarskog kluba 'Delfin' i da smo se od početka pridružili Festivalu vjetra. Već prošle godine ogranizovali smo izložbu 'Festival vjetra kroz prizmu objektiva', a saradnju nastavljamo i u okviru trećeg festivalskog izdanja. Naslov ovogodišnje izložbe - Mare Nostrum - odabrao je moj dokapetan kada je riječ o Adriatic Artists, fotograf Dragan Lopušina, koji se najviše angažovao i oko njene pripreme", objasnio je Dragojević.

tivat promo
foto: Promo

Adriatic Artists je društvo vizuelnih umjetnika sa istočne obale Jadrana, koje čine profesionalni slikari i fotografi, ali i talentovani amateri, okupljeni s ciljem kreativnog druženja i razmjene, te zajedničkog digitalnog i izlaganja na kolektivnim izložbama. Savjet udruženja, pored Dragojevića i Lopušine, čine i fotografi Vilma Matulić, Jasmina Skroza i Sandra Luković, koji potpisuju selekciju 30 fotografija odabranih na konkursu za postavku izložbe “Mare Nostrum” na koji je stiglo preko 100 radova zabilježenih na prostoru od Istre na sjeveru do Bojane na jugu.

“Da li je to sunčan dan? Da li to bljeskanje mora? Svetionik ili brod? Da li je to briškula i trešeta, šta god, samo da bude okupano solju i svjetlom Mediterana. Izložbu smo koncipirali tako da nas na prvom galerijskom nivou očekuju kolor fotografije, dok ćemo na spratu imati crno-bijelu postavku”, najavio je Dragojević.

Izložbu udruženja Adriatic Artist “Mare Nostrum” otvoriće etnološkinja Danijela Đukić, direktorka JU Muzej i galerija Tivat koja od prvog izdanja organizaciono i logistički podržava Festival vjetra, a u muzičkom dijelu programa nastupiće tivatska vokalna umjetnica Dora Štampić.

Bonus video: