Ispovijest i materijal za krivičnu prijavu

Predstavljena knjiga “Snovi i stvarnost” sutkinje Privrednog suda, Nataše Bošković

3972 pregleda 1 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Jelena Kontić
Sa promocije, Foto: Jelena Kontić

Knjiga “Snovi i stvarnost” Nataše Bošković, dugogodišnje sutkinje Privrednog suda u Podgorici istovremeno je i porodična drama, ispovijest sa profesionalnog, pravnog, porodičnog, ali i ličnog aspekta, međutim i, kako je to konstatovao dr Milan Popović na promociji u četvrtak veče u Podgorici, materijal za krivičnu prijavu.

U punoj sali “Marko Miljanov” Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” prisutni su skoro sat i po vremena pomno slušali o iskustvu Bošković i predmetima sa kojima se susretala, sa fokusom na takozvani slučaj/aferu “Jube” iz ‘90-ih godina prošlog vijeka. Pored toga, sudija je u svom izlaganju iznijela i niz situacija i slučajeva sa kojima se susretala, dovodeći u vezu doskorašnji vrh države i sudstva sa kriminalom i mafijom. Njeno obraćanje je bilo i emotivno, s obzirom na jak porodični motiv iz kojeg je knjiga proistekla.

“Jedan dio knjige je porodična drama, a drugi dio govori o stanju u pravosuđu... Ona izdvaja slučaj ‘Jube’, detaljno ga izlaže i završava sa pravničkom kvalifikacijom postojanja osnovane sumnje da je vrh države i vladajuće partije u drugoj polovini ‘90-ih u vezi sa tim slučajem osnovao fiktivno preduzeće i pomoću njega namicao, pljačkao i plijenio, što spada u najteža krivična djela. Zbog nepostojanja pravosuđa koje je u stanju da to raskrinka, to u ovoj knjizi ostaje u nekoj vrsti statusa krivične prijave”, primijetio je Popović.

On je istakao da je knjiga značajna za šire područje, a Bošković jedna od rijetkih sutkinja koje su “donosile pravedne presude kojima se direktno konfrontirala vrhu oligarhije”.

Novinar Predrag Nikolić dodao je da je u pitanju ispovjedna proza u kojoj je Bošković ovjekovječila porodičnu tragediju. Knjiga je, ističa, nastala u čast sjećanja na njene roditelje koji su bili poslati na Goli otok, a njima je i posvećena.

“Nataša je ostala dostojan potomak svojih roditelja”, istakao je Nikolić, a Miodrag Brajović potvrdio posvećenost sutkinje istini, pravdi i istinskim moralnim vrijednostima i zahvalio joj na rukopisu.

Bonus video: