Izvođenjem u Šavniku večeras će biti obilježeno 36 godina od premijere "Potonje ure Njegoševe"

"Dolazak ove predstave sa scene iz Bruklina u Šavnik, gdje se obilježava jubilej, ima i metafizički - pozorišni podkontekst, jer se 38. pozorišna sezona od premijere ovog djela poklapa sa godinama života pjesnika i vladike Petra II Petrovića Njegoša“, stoji u najavi monodrame

2827 pregleda 1 komentar(a)
Iz predstave "Potonja ura Njegoševa", Foto: Crnogorsko narodno pozorište
Iz predstave "Potonja ura Njegoševa", Foto: Crnogorsko narodno pozorište

Večeras će u Šavniku, u Centru za kulturu sa početkom u 20 sati, biti izvedena monodrama „Potonja ura Njegoševa“, čime će biti obilježeno 36 godina od premijere pomenutog kultnog scenskog djela, kada je 19. maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu prvi put igrana.

Monodramu, po tekstu Slobodana Tomovića, a u režiji Blagote Erakovića, izvodi glumac Slobodan Marunović. Za tri i po decenije postproducentskog života, ova monodrama zabilježila je blizu 1600 izvođenja na svim kontinenata planete, osim Afrike (Pariz, London, Beč, Rim, Stokholm, Cirih, Beč, Franfurkt, Štutgart, Karslrue, Moskva, Brisel, Luksemburg, Beograd, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Skoplje, Novi Sad, Priština, Olimp, Kastroma, Montreal, Toronto, Njujork, Čikago, Detroit, Los Anđeles, San Francisko, Melburn, Sidnej, Brizbejn, Nju Džerzi, Bruklin...).

„Njen dolazak sa scene iz Bruklina u Šavnik, gdje se obilježava jubilej, ima i metafizički - pozorišni podkontekst, jer se 38. pozorišna sezona od premijere ovog djela poklapa sa godinama života pjesnika i vladike Petra II Petrovića Njegoša“, stoji u najavi monodrame.

Prema riječima reditelja, Blagote Erakovića, riječ je o bezvremenom, ingenioznom tekstu Slobodana Tomovića, velikog filozofa, pisca, dramatičara, o kojem se može govoriti iz raznih uglova, primjenjujući mnoge umjetničke i naučne discipline. Tomović je, kako je istakao Eraković, dramu pisao „među svima kao da je sam“, jer je „Potonju uru“, vidio i doživio od čovjeka čijem je djelu poklonio veliki dio svog života.

„Kada pisac, reditelj i glumac rade s pokrićem i dubokom vjerom, onda to mora biti i dio percepcije gledaoca, uvjeren je Eraković bio i na početku rada, kada je odabrao glumca koji će iza svega stati po­svećeno i hrabro – ’čelom i prsima’, s vjerom u ono što tumači i govori“, navedeno je u najavi.

Prof. dr Sonja Tomović Šundić, monodramu „Potonja ura Njegoševa“ sagledava ne samo kao jezički i misaono slojevito dramsko djelo posvećeno Petru II Petroviću Njegošu, već i kao sintezu različitih aspekata istorijskog i kulturološkog, filo­zofskog i metafizičkog plana… Višedecenijsko izvođenje ovog djela na scenama u Crnoj Gori, ali i širom planete, prema njenim riječima, svjedoči o estetskim vrijedno­stima teksta, ali i izvanrednom daru Slobodana Marunovića, koji glumačkim umijećem oživljava lik pjesnika i vla­dara Crne Gore.

„Sinergija između dobro osmišljenog dramskog teksta Slobodana Tomovića, inventivna glumačka interpretaci­ja Slobodana Marunovića i režijska rešenja Blagote Erakovića je svojevrstan dokaz da se jedino na ovaj način mogu stvarati velika ostvarenja“, navela je dr Tomović Šundić.

Akademik Sreten Perović napisao je da višedecenijskim izvođenjem inspirativne monodramske poeme Slobodana Tomovića, glumac Slobodan Marunović na prisan i efektan način predstavljao savremenu kulturu, slobodarsku narav i bogatu duhovnu riznicu Crne Gore.

„Ovo scensko djelo svjedoči o izvanrednoj psihičkoj, interpretativnoj kondiciji i stvaralačkim naporima glumca Marunovića, koji je Njegošev lik ostvario zanatski čisto, prihološki odnjegovano, tonski i vizuelno u skladu s dostojanstvom Njegoševe istorijske uloge“, zapisao je Perović.

Bonus video: