Kardović se predstavio u Francuskoj

Na internacionalnom simpozijumu u Rouenu, slikar iz Rožaja jedini učesnik sa Balkana

1864 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Crnogorski slikar iz Rožaja Selver Kardović predstavio se publici u Francuskoj u okviru dva događaja. Na Internacionalnom Art simpozijumu u Rouenu u Normadiji, u organizaciji umjetničkog udruženja “Le Collectif Intuitive Art”, bio je jedini učesnik sa područja Balkana, a učestvovao je i na internacionalnoj izložbi u istom gradu.

Na Art simpozijumu je učestvovalo 10 umjetnika iz svijeta, a tema je bila “Umjetnost je put ka izgradnji mira”, prenosi umjetnik Vijestima.

“Slikali smo na licu mjesta. Ja sam u toku simpozijuma naslikao dva djela. Djela koja su nastala u toku Simpozijuma izložena su u kulturnom centru ‘Espace Beaumarchais’ u Rouenu na 32. likovnom salonu. U pitanju je prestižni likovni salon na kojem učestvuju eminentni slikari i skulptori tog dijela Francuske. Meni je bila izuzetna čast i privilegija uzeti učešće na ovom salonu i imati priliku da razmijenim mišljenja sa francuskim umjetnicima, kritičarima i publikom”, rekao je Kardović.

Posebnu pažnju privukao mu je broj publike Deletei posjećenost događaja.

“Izložbi je prisustvovao veliki broj ljudi, između 600-700 ljubitelja umjetnosti. Mogu još reći da su kolege umjetnici i publika bili prilično oduševljeni mojim radom, što mi daje poseban vjetar u leđa za dalji rad. Pored slikarskih aktivnosti, imali smo i druženja sa lokalnim umjetnicima, posjete resprezentativnim galerijama i muzejima, susreti sa medijima. To je jedan vid praćenja trenutnih svjetskih likovnih tokova i aktuelnosti”, obrazložio je on.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Privatna arhiva

Govoreći o svom slikarstvu u Francuskoj je predstavio i tradiciju koja je za njega važan dio stvaralaštva i čest motiv.

“Potičem iz tradicionalne porodice koja je prije rata bila dio aristokratije, a odrastao sam sa djedom i babom. Na mene kao dijete je veoma uticala ta generacija i razne priče koje sam slušao i uz koje sam odrastao. Sve to ostavilo je dubok pečat na mene i snažan uticaj koji se danas vidi u mojim radovima koji obiluju jedinstvenim predmetima i elementima naše bošnjačke kulture i tradicije, kao što su: kule, pengeri, mahale, stare čaršije”, rekao je umjetnik i poručio:

“A kada je riječ o tradiciji i kulturi, posebno je važno da ih čuvamo, ali istovremeno poštujemo tuđe”.

Bonus video: