Crteži i skulpture Petra Hranuelija od večeras pred Tivćanima

Izložba će biti otvorena večeras od 20 časova u Muzeju i galeriji Tivat

1219 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba crteža i skulptura Petra Hranuelija, poznatog hrvatskog umjetnika rodom sa Brača, biće otvorena večeras sa početkom u 20 sati u prostorijama JU Muzej i galerija Tivat.

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Lucija Đurašković iz Budve koja će publici približiti Hranuellijev jedinstveni umjetnički izraz i značaj njegovog rada. Hranuellijev opus materijalom i vitalnošću vezan je uz ishodište, ostrvo Brač. Kamene skulpture formi apstrahovanih iz figurativnog prikazuju najčešće žene (Venere) i ljudsku figure uopšte, redovno u dijalogu sa tradicijom od praistorije preko klasične antike do savremenog doba. Vitalnost i bujnost isklesana u kamenu, nekada i u drugim materijalima poput stakla, bilo da se radi o skulpturama manjeg formata ili javnoga karaktera, odlike su Hranuellijeva stvaralaštva.

Petar Hranuelli rođen je u Supetru na Braču 1975, a do 1994. godine živi u Postirama. Izlaže od 1994. godine na 67 samostalnih i 128 kolektivnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i zemljama regiona. O njegovom umjetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Zvonko Maković, Slavko Timotijević, Iva Körbler, Draženka Jalšić Ernečić, Nikola Albaneže, Olivera Vukotić, Stanko Špoljarić, Davorin Vujičić, Romana Tekić, Sonja Petrović Jagić, Vesna Bunčić, Lucija Đurašković... Mnoga djela mu se nalaze u stalnim postavkama muzeja i galerija te u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i širom svijeta.

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2006. godine živi i stvara u Zagrebu.

S. L.

Bonus video: