Izložba Ekatarine Romanove u Prirodnjačkom muzeju: Zapanjujuća ljepota biljki i razigranost staklenih perli

"Predstavljamo vam izložbu kakvu do sada nismo imali priliku da vidimo u galeriji Prirodnjačkog muzeja, izložbu koja čini spoj umjetnosti, zanatskog rada i prirode", kazala je direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore dr Natalija Čađenović

2559 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Izložba “Igra staklenih perli”, autorke dr Ekatarine Romanove i kustoskinje Vere Biberdžić otvorena je u subotu veče u galeriji Prirodnjačkog muzeja u Podgorici, povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava svakog 18. maja i Evropske noći muzeja.

“Za ovogodišnju Evropsku noć muzeja pripremili smo vam igru svjetlosti kroz igru staklenih perli. Predstavljamo vam izložbu kakvu do sada nismo imali priliku da vidimo u galeriji Prirodnjačkog muzeja, izložbu koja čini spoj umjetnosti, zanatskog rada i prirode. Prvi put javnosti u Crnoj Gori predstavljamo umjetnička djela nastala od staklenih perli. Djela koja vidite ovdje nisu rezultat klasičnog zanata izrade cvijeća od staklenih perli, njihova autorka je doktorka bioloških nauka Ekatarina Romanova, tako da je pri izradi posebnu pažnju posvetila morfologiji biljaka, algi i gljiva koje je izrađivala”, navela je direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore dr Natalija Čađenović, otvarajući izložbu.

Autorka Romanova je i sama izrazila veliko zadovoljstvo zbog uspješne saradnje, ali i zainteresovanosti crnogorske javnosti da posjeti izložbu i vidi njena djela.

“Glavni cilj mog rada je da sačuvam i pokažem pravu ljepotu svake biljke. Kada radim, za svaki model koristim živi obrazac i botanički, naučni opis o svakoj vrsti biljke. Svaki model predstavljen na ovoj izložbi je stvarna botanička ilustracija rađena od staklene perle, žice i prostora,” objasnila je Romanova.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Mediabiro

Ona je istakla da je od ranog djetinjstva inspirše ljepota žive prirode.

“Čak i najobičnije i manje upadljive biljke oko nas su zapravo zapanjujuće lijepe zbog toga sam oduvijek željela da svima pokažem njihovu pravu ljepotu. Kada sam počela da se bavim klasičnim zanatom izrade cvijeća od perli, otkrila sam da mnoge opšte poznate, objavljene šeme i uputstva, nisu posvećivale dovoljno pažnje pravoj anatomskoj strukturi biljaka. Kao botaničarka nisam mogla da se pomirim sa time i nastavim da radim na taj način. Tako sam počela da pravim sopstvene šeme za perle, vodeći računa o anatomskim detaljima. Kao inspiraciju za izradu modela od perli koristim žive objekte, cvjetnice, alge i gljive i njihove detaljne fotografije, kao i naučne opise. Sve skulpture predstavljene na izložbi su zapravo botaničke ilustracije koje se ne izvode na listu papira, već u prostoru, a umjesto olovke i boja korišćene su perle i žica”, navela je Romanova.

Sa otvaranja
Sa otvaranjafoto: Mediabiro

Posjetioci izložbe i Prirodnjačkog muzeja do petog septembra imaju priliku da vide zadivljujuće i izuzetno precizne prikaze raskošnih biljaka kao što su italijanska gladiola, evropska forzicija, japanska trešnja, Judino drvo i mnoge druge.

Čađenović je posebno istakla kvalitetan rad kustoskinje Vere Biberdžić koja je našla najbolji način da posjetiocima prezentuje ova umjetnička djela, uz pohvale predanom i posvećenom radu stručnog kadra Prirodnjačkog muzeja koji je dao doprinos realizaciji izložbe i stvaranju kvalitetne saradnje sa dr Ekatarinom Romanovom.

Autorka Romanova se zahvalila timu sa kojim je sarađivala, na čelu sa direktoricom Čađenović, grafičkoj dizajnerki i fotografkinji Kseniji Biberdžić i svima ostalima.

Organizovane još dvije izložbe

U sklopu oblježavanja Međunarodnog dana muzeja realizovane su još dvije izložbe, i to “Priroda na dodir” koja je otvorena 10. maja u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, i “Plavi svijet delfina i kitova” koja je otvorena u Zavičajnom muzeju u Pljevljima.

“Željela sam da ukažem da su muzejske izložbe uglavnom sinonim za muzeje, jer kada jedan posjetilac kaže da je bio u muzeju obično se podrazumijeva da je posjetio stalnu postavku ili neku od tematskih izložbi muzeja, nemajući pritom u vidu ogroman rad, trud i predanost koji stručni kadar negdje u pozadini ostvaruje, a koji, kao što vidite, prezentuje na najbolji mogući način upravo izložbama,” dodala je direktorica Prirodnjačkog muzeja Čađenović.

Bonus video: