Harmonika fest 24. i 25. maja u Tivtu

Međunarodni muzički festival biće održan u Centru za kulturu Tivat

2455 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodni muzički festival “Harmonika Fest” biće održan 24. i 25. maja u Centru za kulturu Tivat. Festival će biti svečano otvoren sjutra u 20 časova u velikoj sali Centra za kulturu, a slijedi koncert klasične i varijete muzike na kojem će nastupiti crnogorski akordeonisti najuspješniji učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola i studenti muzičkih akademija u Crnoj Gori i inostranstvu, dok će u drugom dijelu večeri nastupiti svjetski šampioni u varijete muzici Franćesko Skarseli iz Italije koji je pobjednik svjetskog kupa, svjetskog trofeja i kastelfidarda, i Hongting Liu iz Kine, kao pobjednik Svjetskog trofeja.

Ovogodišnje 14. izdanje manifestacije okupiće vrhunske umjetnike i entuzijaste klasičnog akordeona iz cijelog svijeta i biće mjesto gdje se njeguje razvoj kulture, promoviše klasična harmonika i podržavaju mladi umjetnici, kroz bogat program nastupa, takmičenja, panel diskusija i radionica, najavili su organizatori.

Pored takmičenja u više kategorija, koje počinje sjutra u 10 i traje do 19.15 časova na maloj sceni i u velikoj sali Centra za kulturu, prvog dana u 16 časova biće održan masterklas koji će održati Fridrih Lips iz Rusije. Takmičenje se nastavlja i narednog dana od devet do 18.45 časova, a u 19 slijedi panel diskusija na temu “Razvoj originalnog repertoara za klasičnu harmoniku u Rusiji” gdje učestvuje Lips.

Koncert pobjednika i dodjela nagrada na repertoaru su u 20 časova.

Članovi žirija su Fridrih Lips iz Rusije, Radomir Tomić, Vojin Vasović, Vladimir Mandić, Dušan Marković, Nenad Ljubenović iz Srbije, Herbert Scheibenreif iz Austrije, Jovica Đorđević koji živi i stvara na relaciji Srbija-Austrija, Silva Skenderi iz Albanije, Misha Berkut, Petar Garić i Vesna Šarac iz Crne Gore, Emina Berbić iz Bosne i Hercegovine i Aleksandar Basarab koji živi i radi na relaciji Crna Gora-Ukrajina.

Festival organizuje NVO Harmonika Montenegrina u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat, a umjetnički direktor festivala je Predrag Janković.

Bonus video: