Crnogorske “Igre u soli” na izložbi u Nantu

Međunarodna hortikulturna izložba Florales Internationales 2024, traje do 27. maja, a studenti završne godine Arhitektonskog fakulteta projektovali su paviljon Crne Gore

2100 pregleda 1 komentar(a)
Sa predstavljanja u Nantu, Foto: Ucg.ac.me
Sa predstavljanja u Nantu, Foto: Ucg.ac.me

Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore predstavlja Crnu Goru na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi Florales Internationales 2024, u Nantu u Francuskoj, od 17. do 27. maja, kao jedina od zemlja iz regiona koja učestvuje na ovoj prestižnoj manifestaciji.

Crnogorski paviljon “Igre u soli” (Ludis in Sale) projektovali su studenti završne godine studija: Irina Kusovac, Sara Stijepović, Ognjen Mandić i Marko Jovanović pod mentorstvom prof.dr Svetlane Perović, doc. dr Eme Alihodžić Jašarović i saradnika dr Jelene Bajić Šestović, doc.dr Sanje Savić, dr Nevene Mašanović i mr Nemanje Milićević.

Ovo je 13. izložba “Floralies Internationales” sa tradicijom održavanja na svakih pet godina od 1956. godine. Arhitektonski fakultet u Podgorici UCG u partnerstvu sa Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, a na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji i uz podršku Glavnog grada, predstavlja Crnu Goru u potkategoriji “Igre iz djetinjstva”. Među 100 izlagača, primarno iz Francuske i 24 zemlje iz inostranstva, Crna Gora je jedina od zemlja iz regiona.

Kako je Francuska domaćin ovogodišnjih Olimpijskih igara, tema manifestacije je “Igre cvijeća”, i to u pet podtema: Igre na vodi, Igre djetinjstva, Intelektualne igre, intelektualne igre i sportske igre. U pitanju je jedan od vodećih hortikulturnih događaja u Evropi, koji posjeti i do 250.000 ljudi i smatra se jednim od najsposjećenijih događaja u Francuskoj.

“Interaktivni, minimalistički sveden, ali i razigran paviljon Crne Gore, naizgled se, sa dječijom lakoćom igra složenim temama konteksta, multiskalarnosti, taktilnosti, višeznačnosti. Projekat interpretira karakteristične atribute crnogorskog konteksta, uzimajući ulcinjsku solanu, ali i tradicionalnu arhitekturu i vrt kao inspiraciju”, navodi se u saopštenju.

Koristeći so kao lokalni i mediteranski materijal, gradeći paviljon sa kockama od soli, studenti su ukazali na njegov fizički, umjetnički i fenomenološki potencijal, ali i opomenuli na društvenu, ekonomsku i ekološku ulogu.

“Ovakav pristup ukazuje da so može postati paradigma za neke nove pristupe u projektovanju, akcentujući princip integracije fizičkih i sadržajnih vrijednosti vrta i paviljona. U kontekstu teme manifestacije, crnogorski tim zidovima soli koji aludiraju i na tradicionalni crnogorski kameni slog zida, kreiraju tri vrta, prostora za igru, đardina, u kojima se nalaze karakteristične pažljivo odabrane biljke crnogorskog podneblja: maslina, citrus i smokva”, piše u saopštenju.

Bonus video: