Nikšić: Počeo treći "Karneval romana", trajaće do 26. maja

Manifestacija je i svojevrsni omaž Miodragu Bulatoviću, jednom od najistaknutijih pisaca južnoslovenske književnosti 20. vijeka

5774 pregleda 31 reakcija 0 komentar(a)
Tatjana Đurišić, Foto: Svetlana Mandić
Tatjana Đurišić, Foto: Svetlana Mandić

Kad smo počinjali, rekli su nam da je gotovo nemoguće, ali mi obožavamo tako nemoguće misije, a ovo je bila jedna od njih“, kazala je prof. dr Tatjana Đurišić, predsjednica Savjeta nikšićke Narodne biblioteke „Njegoš“ na otvaranju trećeg "Karnevala romana" koji će trajati do 26. maja.

Manifestacija je i svojevrsni omaž Miodragu Bulatoviću, jednom od najistaknutijih pisaca južnoslovenske književnosti 20.vijeka, predstavniku karnevalske književnosti. U sklopu Karnevala ustanovljena je i nagrada koja nosi ime Miodraga Bulatovića i koja će se bijenalno dodjeljivati. Nagrada je prvi put dodijeljena prošle godine i nju je za najbolji roman objavljen u 2021. i 2022. godini u oblasti karnevalizovane, groteskne i fantastične književnosti, dobio Jovica Aćin za roman “Hodočašće u Sodomu”.

„Utemeljenje nagrade koja nosi ime Miodraga Bulatovića je velika stvar, ne samo za Nikšić, već i za Crnu Goru koja njemu mnogo duguje i nikad mu se nije odužila. On spada u one pisce koji nerviraju sve dok su živi, a upravo takvi pisci su najčešće prećutani, i najveća opasnost je da tako i ostane”, kazala je Đurišić dodajući da je estetski kvalitet Bulatovićevog teksta takav da nije mogao ostati prećutan.

„U vremenu u kome živimo ideje najmanje vrijede. Bezidejnost je nova filozofija savremenog trenutka, pa je idejna i ideološka složenost tekstova Miodraga Bulatovića nešto što zavrjeđuje posebnu pažnju“, istakla je Đurišić.

Karneval, prema njenim riječima, ukida sva ograničenja, odnosno antikulturu koja nastupa u trenutku kada su svi „siti zabrana koje nameće kultura, i kada je potrebno dati oduška“.

„Junaci Miodraga Bulatovića su oslobođeni svih ograničenja i upravo kroz njih, tako oslobođene stega, i groteskne svjetove koje ova 'slobodna' bića nastanjuju, pisac razgrađuje sve vrste dogmi. Miodrag Bulatović je prosto sva čudovišta, ljude-čudovišta, prizvao da vam pokaže najružnije moguće lice stvarnosti, da bi vas natjerao da se vratite čovječnosti“, poručila je Đurišić.

JU Narodna Biblioteka „Njegoš“ je prije tri godine osnovala pomenutu manifestaciju posvećenu pojmu karnevalizacije u umjetnosti, kao i pojmu invertovane slike svijeta koja se nalazi u osnovi karnevalizovane, groteskne i fantastične književnosti, sa ciljem da kroz neobičan koncept promocija, prikaza i predavanja osvijetle književnost i umjetnost iz neobičnog ugla koji je svojstven karnevalizaciji kao postupku.

„Karnevalizovana književnost koristi mit da govori o aktuelnim temama. Ona ukida vrijeme velikih junaka, herojskog doba i uzvišenog govora o ozbiljnim temama, pri čemu kritički stav prema mitu donosi svježinu ove književnosti, a to se postiže nizom kritičkih postupaka: parodiranjem žanrova, unižavanjem visoke retorike– sekularizacijom jezika, profanacijom likova i destrukcijom ,velikih' tema“, kazala je mr Bojana Obradović, direktorica Biblioteke „Njegoš“.

Karneval afirmiše književno stvaralaštvo Miodraga Bulatovića, osobenog i kultnog pisca, koji je svojom pripovjedačkom genijalošću oblikovao autnetični karnelizovani izraz, naglašene subverzivnosti. Prema riječima direktorice Biblioteke, Bulatović „nudi novo čitanje istorije“.

„On ne negira, ali prevrednuje, oneobičava i problematizuje. On nanovo piše istoriju. Igra se istorijskim činjenicama. On zasmijava, ali i šokira, on ismijava, ali i kritikuje...Prozna građevina ovog pisca čini mozaik fantastične, parodijske, groteskne, magijske, ironičke, satirične i farsične narativne zbilje u kojoj je on osporio neprikosnovene vrijednosti na način koji do tada nije viđen u našoj književnosti“, istakla je Obradović.

Kako je kazala, već treću godinu „oneobičavaju stvarnost i okupljaju predstavnike umjetnosti i nauke kako bi se bavili pojmom karnevalizacije, groteske, fantastike i drugih postupaka svojstvenim umjetničkom izrazu“.

„Posebno mi je drago što smo uspjeli da napravimo uspješnu korelaciju između književnosti i drugih umjetnosti u kojima su prisutni ovi motivi o kojima govorimo...Ovom prestižnom književnom manifestacijom, koja nas podsjeća na univerzalnu vrijednost literature i značaj stvaralaštva, koja povezuje književnost sa scenografijom, pokretom, likovnom i scenskom umjetnošću i koja okuplja značajne stvaraoce, Biblioteka nastavlja da promoviše prave vrijednosti sadržane u pojmovima kulture, umjetnosti, obrazovanja i nauke, što nas čini ponosnim i odgovornim, jer učestvovati u procesu osmišljavanja i realizacije kulturno-obrazovnog sadržaja u isto vrijeme je i čast i obaveza svakog ko predstavlja ustanovu kulture“, kazala je Obradović.

Pozdravno slovo predsjednika Opštine Nikšić, Marka Kovačevića, koji je trebalo da otvori manifestaciju ali je opravdano bio odsutan, pročitao je njegov savjetnik za turizam, kulturu i vjerska pitanja Miljan Mijušković.

“U životu jednog prostora i jedne zajednice kultura je pitanje od suštinskog značaja, a za svakog ko upravlja procesima neprocjenjivu vrijednost predstavljaju oni kulturni radnici koji imaju inicijative od ogromnog značaja za poboljšanje kvaliteta kulturnog života same zajednice. Jedna od takvih ideja koja se pretvorila u djelo jeste i ideja rukovodstva Narodne biblioteke 'Njegoš' iz Nikšića da se organizuje književna manifestacija pod nazivom 'Karneval romana'. Sa trećim izdanjem ove manifestacije vidimo da je kontinuitet izgrađen, da ona postaje tradicija, da je njen program sve sadržajniji“, naveo je Kovačević.

Kako je istakao, Nikšić je dobio manifestaciju kakvu nemaju drugi gradovi i mogućnost da kroz njeno razvijanje postane jedan od književnih centara Evrope.

„Na ovu manifestaciju računamo i u procesu kandidature Nikšića za Evropsku prestonicu kulture 2030. godine jer uviđamo potencijal koji ona ima u inovativnim pristupima kreiranju kulturnih sadržaja“, poručio je Kovačević uz zahvalnost što je i Opština „oplemenjena mogućnošću“ da bude pokrovitelj manifestacije.

Ispred Ministarstva kulture i medija obratila se dr Jelena Jovanović Nikolić, v.d. generalne direktorice Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, koja je kazala da je njihova misija, kao kreatora javnih politika u oblasti kulture, da kontinuirano ulažu u kulturno-umjetničko stvaralaštvo, i da tako otvaraju mogućnosti da književnost bude prisutnija i dostupnija. Istakla je zadovoljstvo što manifestacija raste i razvija se uvjerena da će u narednom periodu Karneval nastaviti da svojim programskim sadržajima čini književni i kulturni život u Crnoj Gori bogatijim, te da će kroz „promociju ovakvih književnih formi rasti i interesovanje za čitanje fikcije“.

Podsjetila je da termin karnevalizacije u književno-teorijsku nauku uvodi Bahtin „ističući specifičan način na koji je svijet i život čovjeka konceptualizovan“.

„Karnevalizacija je ključna referentna tačka svakog kontrapunkta univerzuma, i u krajnjoj konsekvenci, ona predstavlja određenu vrstu kretanja, u okviru egzistencijalnog traganja, ali ne i rješenja svih onih egzistencijalnih zagonetki koje se obrušavaju na čovjeka. Zato je ona uvijek otvorena za nadogradnju...Groteskno i fantastično u književnosti često služe kao sredstva za dekonstrukciju stvarnosti i otkrivanje dubljih istina“, kazala je Jovanović Nikolić ističući da su groteska i karnevalizacija ključni pojmovi u književnosti koji zajedno stvaraju jedinstvenu estetsku i društvenu dinamiku.

Nakon pozdravnih riječi, publika je u Gradskoj kući, gdje će biti izvedeni svi programi tokom trajanja Karnevala, imala priliku da odgleda scensku igru „Ljepota nakaznog“ u izvođenju Milice Kekić Martinović i Nikole Vasiljevića. Moderatorka večeri bila je Nina Marković.

Publika će tokom trajanja Karnevala imati priliku da pogleda slike Miša Vemića, dok je prostor Gradske kuće obogaćen skulpturama vajara Marka Petrovića Njegoša.

Manifestaciju, koja se održava u sklopu Nikšićke kulturne scene, su podržali Opština Nikšić i Ministarstvo kulture i medija.

Bonus video: