Ivan Bakrač i Lidija Kordić učestvovaće u programu "Slano Film Days”

Crnogorski reditelj i glumica pozvani su da sa još 15 filmskih umjetnika iz regiona da učestvuju na jedinstvenom događaju

1841 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Crnogorski filmski reditelj Ivan Bakrač i glumica Lidija Kordić učestvovaće u programu “Slano Film Days” koji se u junu organizuje prvi put u jednom od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere, Slano.

“Riječ je o jedinstvenom formatu događanja posvećenih filmu koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije. Program Slano Film Days čine razgovori o filmu, filmske projekcije i brojna neformalna druženja. Oslobođeni takmičarskog pritiska, mladi reditelji, glumci i snimateljice imaju priliku otvoreno razgovarati o kreativnom procesu stvaranja filmova sa svjetskim filmskim umjetnicima, dobitnicima najprestižnijih filmskih nagrada. S Mirsadom Purivatrom, osnivačem i autorom koncepta Slano Film Days, veže ih dugogodišnja profesionalna saradnja, ali i prijateljstvo”, navodi se u saopštenju.

Poziv za učešće dobilo je ukupno 17 mladih filmskih umjetnika iz sfere glume, režije ili kamere.

“Slano Film Days u fokus stavlja kreativni proces, film kao umjetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu robnu vrijednost. Filmski autori svjetske reputacije imaju priliku dijeliti svoje iskustvo, ali se i inspirisati uz mlade talente koji pak imaju mogućnost susreta s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije, i to u prijateljskom i neformalnom ambijentu. Na ovaj način doprinosimo ličnom i profesionalnom razvoju filmskih umjetnika u regiji”, izjavio je Purivatra.

Pored Bakrača i Kordić, na Slano Film Days učestvuju i: glumice iz Srbije Milica Janevski i Anita Ognjanović, glumica sa Kosova Era Balaj, Anuša Kodelja iz Slovenije, glumci Goran Marković iz Hrvatske, Saško Kočev iz Sjeverne Makedonije, Boris Ler iz Bosne i Hercegovine, rediteljke Hana Jušić iz Hrvatske, Blerta Basholli sa Kosova, rediteljka iz Sjeverne Makedonije Dina Duma, rediteljka iz Slovenije Urša Menart, reditelj iz Srbije Vladimir Tagić, kao i snimatelji Dubravka Kurobasa iz Hrvatske, Maja Radošević i Milica Drakulić iz Srbije.

Pored predavanja i razgovora, pripremljene su i večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih autora iz svijeta.

“Prva filmska projekcija, na večeri otvaranja biće održana na centralnom trgu u Slanom, dok nas ostale projekcije očekuju u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gdje će se organizirati i neformalna druženja svih sudionika i gostiju Slano Film Days”, piše u najavi.

Slano Film Days organizuje se u partnerstvu s najprestižnijim filmskim festivalom u regiji, Sarajevo Film Festivalom. Učešće filmskih umjetnika i studenata iz regiona na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Slovenski filmski centar i Agencija za film Sjeverne Makedonije.

Bonus video: