Kanski festival: Zlatna palma za film "Anora" Šona Bejkera

Drugu najvažniju nagradu festivala dobio je film “All We Imagine as Light” indijske rediteljke Pajal Kapadija

6452 pregleda 0 komentar(a)
Šon Bejker, Foto: Reuters
Šon Bejker, Foto: Reuters

Glavnu nagradu na 77. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, "Zlatnu palmu" osvojio je film "Anora" u režiji Šona Bejkera.

U pitanju je drama o mladoj egzotičnoj striptiz plesačici koja razvija romantičnu vezu sa sinom ruskog oligarha, navodi se u opisu. Radnja je smještena u siromašnim četvrtima Njujorka i luksuznim vilama ruskih oligarha, a tokom projekcije je više puta praćen aplauzima publike, da bi na kraju dobio višeminutne ovacije, prenijeli su mediji. Na festivalu je ocijenjeno da taj film oživljava američku nezavisnu kinematografiju, a predsjednica žirija, rediteljka Greta Gervig, kazala je da je film veličanstven i pun humanosti.

Grand Prix, drugu najvažniju nagradu festivala, dobio je film “All We Imagine as Light” indijske rediteljke Pajal Kapadija.

Kapadija
Kapadijafoto: Reuters

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Migel Gomes koji potpisuje ostvarenje "Grand Tour", dok je Korali Farže nagrađena za najbolji scenario za film "The Substance".

Gomes
Gomesfoto: Reuters

Nagradu žirija dobio je Francuz Žak Odijar za mjuzikl "Emilia Perez", dok su za uloge u tom filmu nagradu za najbolju glumicu ove godine podijelile njih četiri: Karla Sofija Gaskon, Zoi Saldana, Selena Gomes i Adrijana Paz.

Korali Farže
Korali Faržefoto: Reuters

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Džesi Plemons za ulogu u filmu “Kinds of Kindness” grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa.

Hrvatski kratkometražni igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", po scenariju i u režiji Nebojše Slijepčevića osvojio je "Zlatnu palmu" u toj kategoriji.

Primajući nagradu na svečanoj dodjeli, Slijepčević je zahvalio cijeloj ekipi filma, a dvorana ga je pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Slijepčević je ovjenčan prestižnim priznanjem za ostvarenje po istinitom događaji o zločinu u Štrpcima. odnosno oficiru JNA u penziji Tomu Buzovu koji se jedini u vozu "671" na liniji Beograd - Bar usprotivio pripadnicima srpskih paravojnih snaga pod komandom Milana Lukića koji su legitimisali, a onda i oteli i ubili grupu muslimansh putnika, njih 18, uz jedno NN lice. kojima je sudbinu odredilo samo ime. Zbog svog protesta, Tomo Buzov je podijelio njihovu sudbinu.

Iranski reditelj Mohamed Rasulof, koji je napustio Iran nakon što je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, dobio je posebnu nagradu žirija.

Meril Strip je prvog dana festivala, 14. maja dobila počasnu Zlatnu palmu.

Bonus video: