Otvorena izložba "Evolucija": Pobuna protiv ništavila i besmisla

Izložba "Evolucija" Velja Stanišića otvorena u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad

3035 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Slike Velja Stanišića tjeraju vas da mislite. Njegovo slikarstvo ne postavlja pitanja, ono bojom i linijom otvara i dodiruje, sagledava i traga za postojanjem, za smislom...

To je na otvaranju Stanišićeve izložbe u Danilovgradu kazao vršilac dužnosti direktora Umjetničke kolonije Danilovgrad Andrija Radulović.

Izložba "Evolucija" otvorena je pred brojnom publikom u Umjetničkoj koloniji, a prisutnima se, pored Radulovića, obratio i istoričar umjetnosti Petar Ćuković, dok je postavku svečano otvorio potpredsjednik Opštine Danilovgrad Bojan Pavićević.

Radulović je istakao i da je Stanišićevo slikarstvo pobuna protiv ništavila i besmisla...

"Njegove slike imaju svoj krvotok, svoje ja! Tu su ujedno boja i misao, vrijeme i suština... Slikarstvo Velja Stanišića je prije svega pobuna protiv ništavila i besmisla. Ono govori o onom vrhovnom trenutku koji nastaje u tišini da bi se izbavio od zloga, on bježi u boje, u svoju geometriju, u tišinu, slaveci ideju o postojanju, o istini i slobodi, o evoluciji...", kazao je on, između ostalog.

Ćuković je primijetio snagu kojom umjetnikova djela zrače...

velja stanišić
foto: Privatna arhiva

"Ideal uzdržljivosti, discipline i umjetnosti, ovo ishaističko 'ćutanje' Velja Stanišića oglašava se pod 'kapom nebeskom/galerijskom' glasnije od bilo kakvog 'vriska' nebu pod oblake", konstatovao je istoričar umjetnosti.

Radulović se prisjetio i Stanišićevog rada prije više od tri decenije, njegovih jednostavnih, a jedinstvenih rješenja...

"Božja čestica putuje kao svitac u noći, kroz ove boje, kroz ove suze, sjedinjujući vremena... Slikar nas podsjeća da je sve vatra i voda... Sjećam se prije više od trideset godina kad je Veljo Stanišić islikavao kružok na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Tada je naslikao jednu ribu, jednostavno jedna linija i dvije boje. Crvena i plava. Tako su se potpisivali hrišćani u vrijeme velikih progona Rima. On je samo to riješio bojom da podsjeti na život, na vatru i vodu, na besmrtnost i pobjedu duha nad materijom u vremenu kad je materijalni svijet prevagunuo", ispričao je on, između ostalog, na otvaranju.

Veljo Stanišić rođen je 1964. godine u Nikšiću, a diplomirao je na grafičkom smjeru na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1989. godine. Prethodno je u Nikšiću završio dvogodišnje studije likovne umjetnosti na Nastavničkom fakultetu. Samostalno je izlagao u Njujorku, Parizu, Sarajevu, Beogradu, Podgorici, Prijedoru i Kragujevcu, kao i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Boravio je na studijskim putovanjima u Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Grčkoj i Italiji. Dobitnik je više važnih nagrada za likovno stvaralaštvo. Stanišić je redovni profesor na katedri za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju. Živi i radi u Nikšiću.

Bonus video: