Studentu FLU-a Esenu Pojatiću prva nagrada na Internacionalnoj skulptorskoj izložbi u Italiji

Dobitniku prve nagrade, pored novčanog iznosa, pruža se mogućnost da naredne godine organizuje samostalnu izložbu

2118 pregleda 3 komentar(a)
Foto: ucg.ac.me
Foto: ucg.ac.me

Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore je saopštio da je student master studija na tom fakultetu Esen Pojatić osvojio prvu nagradu na Internacionalnoj skulptorskoj izložbi "Premio Edgardo Manući" u Italiji.

Svečana dodjela nagrada održana je 25. maja u Teatru Misa, nakon čega je uslijedila inauguracija izložbe u Palaci dei Priori u Arćeviji.

"Žiri, sastavljen od profesora, organizatora i stručnjaka iz umjetnosti, kojim je predsjedavao istaknuti kustos profesor Stefano Papetti, a u čijem radu je učestvovao i dekan Fakulteta likovnih umjetnosti profesor Marko Marković, dodijelio je prvu, drugu i treću nagradu, kao i počasno priznanje studentima učesnicima izložbe", navodi se u saopštenju.

pojati takmićenje
foto: ucg.ac.me

Pored Pojatića, FLU su na izložbi predstavljale i studentkinje Teodora Raičević i Mila Bera, pod mentorstvom i u selekciji profesora Željka Reljića.

Reljić je u pratećem katalogu izložbe istakao da “Esen Pojatić snažno prikazuje izražene površine, utisnute u jednostavnu kompozicionu šemu koje čine vrstu savremenog totema”.

"Internacionalna nagrada za skulpturu Edgardo Mannucci kreirana je sa ciljem unaprjeđenja kulture i stvaralaštva mladih umjetnika-vajara, namijenjena studentima italijanskih i inostranih akademija likovnih umjetnosti, kako bi ih stimulisala u razvoju njihove umjetničke karijere", piše u saopštenju.

pojati takmićenje
foto: ucg.ac.me

Izložba je organizovana od strane Opštine Arćevija i Rotari kluba, uz pokroviteljstvo Regionalnog savjeta i Regije Marke. Nagrada, nazvana po vajaru Manućiju, jednom od najznačajnijih italijanskih vajara 20. vijeka, stigla je do svog 31. izdanja.

"Na ovogodišnjem izdanju ove prestižne nagrade, Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore imao je čast da na poziv organizatora, bude internacionalni učesnik. Pored našeg fakulteta, učešće su uzeli i italijanske akademije iz Urbina, Maćerate, Karare, Akvile i Napulja", navodi se u saopštenju.

Dobitniku prve nagrade Esenu Pojatiću, pored novčanog iznosa, pruža se mogućnost da naredne godine organizuje samostalnu izložbu, koja će biti održana u istom periodu narednog izdanja nagrade.

Bonus video: