Šavnik: Premijera duodrame "U Edenu, na Istoku" 30. maja

Uloge tumače Dejan Ivanić i Stefan Vuković, scenografiju i kostime je osmislila Mina Đurović, dizajn zvuka potpisuje Matija Jovanović, koji je i asistent režije, dok je dizajn svjetla uradio Danilo Malović

5367 pregleda 4 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Centar za kulturu Šavnik
Scena iz predstave, Foto: Centar za kulturu Šavnik

Premijera duodrame „U Edenu, na Istoku“, Borislava Pekića, biće održana 30. maja u sali šavničkog Centra za kulturu, sport i medije, sa početkom u 20 sati. Riječ je o praizvedbi ove Pekićeve drame u Crnoj Gori, čiju režiju i dramatizaciju potpisuje Milo Vučinić, kome je ovo ujedno i praktični dio master rada na odsjeku za pozorišnu režiju Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, u klasi prof. Radmile Vojvodić.

Uloge tumače Dejan Ivanić i Stefan Vuković, scenografiju i kostime je osmislila Mina Đurović, dizajn zvuka potpisuje Matija Jovanović, koji je i asistent režije, dok je dizajn svjetla uradio Danilo Malović.

"'U Edenu, na Istoku' – kao sukob progonjenog i progonitelja - za mene je bio putovanje kroz kompleksne i zamršene dubine ljudske psihe, gdje su iluzije i opsesije postale stvarnost. Rad na ovoj duodrami, praktični je dio mog završnog master rada na odsjeku za pozorišnu režiju Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, a proces je bio istraživački u svojoj suštini. Proučavali smo hermetičnost Pekićevog svijeta, tražeći načine da označimo ne samo sukob u tekstu, već i nijanse usamljenosti koja ga hrani“, naveo je Vučinić.

Prema njegovim riječima, Pekić je pomenuto djelo sagledao kao optimističku farsu, koja poetski, intelektualno i komično propituje paradoks odnosa progonjenog i progonitelja, kao univerzalnih i svevremenih socijalnih relacija pojedinca i društva.

"Proces rada bio je demokratičan, zajednički poduhvat u kojem smo glumci i ja zajedno dolazili do većine rješenja. Fascinirala nas je kompleksnost odnosa između likova - progonjenog i progonitelja, dvije strane istog novčića, utkane u bezvremeni ples moći i nemoći. Pokušali smo i da označimo kako njihove usamljenosti i iluzije izobličuju stvarnost. Ovo je i portret svijeta u kojem se i najgore stvari dešavaju najboljima, i obrnuto. Takođe, riječ je i o parodičnom portretu jedne opsesije, gdje se ironija i tragika isprepliću u prikažu ljudske manije. Kroz intenzivne probe, istraživali smo psihološke nijanse likova, tražeći autentičnost u svakom pokretu, svakom pogledu. Cilj je bio da gledalac osjeti težinu njihove egzistencije, da proživi njihove iluzije i strahove, uz minimalizam scene i fokus na lica i geste“, istakao je Vučinić.

Vjeruje da su uspjeli da barem zagrebu kompleksnost i dubinu Pekićevog svijeta, ističući vječiti sukob progonjenog i progonitelja kroz prizmu lične opsesije i usamljenosti.

„U Edenu, na Istoku“ nije samo drama, već odraz univerzalne ljudske borbe za ostvarenjem i prepoznavanjem u svijetu iluzija.

Centar za kulturu, sport i medije Šavnik ovaj projekat realizovao je uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Fakulteta dramskih umjetnosti, Crnogorskog narodnog pozorišta i Opštine Šavnik.

Bonus video: