Zvuci Kine i džez ritmovi na KotorArt festivalu

Ovogodišnji program oba serijala je jako raznovrstan i bogat i donosi publici kvalitetne izvođače

1206 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Plakat/Promo
Foto: Plakat/Promo

Međunarodni festival KotorArt već dugi niz godina, u okviru Pjace od džeza njeguje džez koncerte svake nedjelje tokom trajanja istog, kao i seriju koncerata kineskih umjetnika u okviru serijala China Stage. Ovogodišnji program oba serijala je jako raznovrstan i bogat i donosi publici kvalitetne izvođače, kako soliste, tako i ansamble. Takođe, program se ove godine i prepliće, te će publika imati priliku da sluša i kineske džez izvođače u okviru Pjace od džeza.

Prve nedjelje, 14. jula, publika će uživati u muzici Aleksandre Bijelić koja ovog puta dolazi u proširenom sastavu, pod nazivom Alex B. & The Fergusons, promovišući svoj autorski debi album “Neka druga”.

Druge nedjelje Festivala, 21. jula Pjaca od džeza organizuje koncert Kineskog omladinskog orkestra Boling.

Koncert pod nazivom Zlatni saksofon, treće nedjelje Festivala, 28. jula, predstavlja umjetnike iz Austrije i to kvartet saksofona Auereum. Članovi kvarteta su Martina Štukler- sopran saksofon, Johanes Vajčinger - alt saksofon, Viola Jank - bariton saksofon i Lukas Sajfrid - bas saksofon.

Četvrte nedjelje Festivala, 4. avgusta, nakon umjetnika iz Srbije, Kine i Austrije, publika će imati priliku da sluša i German sessions. Na koncertu, čiji je partner ambasada Republike Njemačke, nastupiće Jakob Manz - alt saksofon i Hannes Stollsteimer - klavijature.

U okviru ovogodišnjeg serijala China Stage, festivalskoj publici će se na dva koncerta predstaviti umjetnici iz Kine. Prvi koncert zakazan je za petak, 9. avgust, u Crkvi Svetog Duha, sa početkom u 21 čas, gdje će se predstaviti umjetnici Ai Vu - mecosopran, Žan-Mark Gužon- flauta i Olga Kirpičjeva - klavir. Repertoar koncerta obuhvataće djela evropskih, ali i kineskih kompozitora. Drugi koncert predstavlja resital pijanistkinje Jutjen Jang, zakazan za ponedjeljak, 12. avgust, sa djelima Černija, Busonija, Šopena, Lista, Longa i Mokranjca.

Bonus video: