"Dani humora i satire Vuko Bezarević" u Pljevljima: Izložba "Nacionalni svemirski program", pozorišna predstava...

U holu Centra za kulturu organizovana je Promocija monografije "30 godina nagrade za karikaturu Risto Pejatović"

2996 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije monografije, Foto: Goran Malidžan
Sa promocije monografije, Foto: Goran Malidžan

Izložbom pod nazivom "Nacionalni svemirski program" u Galeriji "Vitormir Srbljanović" sinoć su u Pljevljima počeli 28. "Dani humora i satire Vuko Bezarević".

Izložba "Nacionalni svemirski program" predstavlja istoimeni fanzin koji je treći projekat šestočlanog kolektiva Ilustress.

Naslovna tema izložbe inspirisana je najavom pokretanja nacionalnog svemirskog programa u Crnoj Gori.

Suprotno formalnom tonu naziva, koji podseća na priručnik ili plan, vizuelni sadržaj izložbe je fragmentarno organizovan, omogućavajući posjetiocima da ga tumače, čitaju i doživljavaju na različite načine.

Članovi kolektiva Ilustress su: Denis Ćupić, Ivana Vujošević, Jovana Mugoša, Radovan Vukasović, Sara Kovačević i Srđa Dragović.

Istog dana u 20 časova u Domu kulture organizovana je pozorišna predstava "To kad uvati ne pušta" u kojoj su igrali Milutin Mima Karadžić i Nela Mihailović.

U holu Centra za kulturu danas je organizovana Promocija monografije "30 godina nagrade za karikaturu Risto Pejatović".

O monografiji je govorila urednica Jelena Bojović i novinar Dejan Miličić.

Bojović
Bojovićfoto: Goran Malidžan

"Autorske tekstove su pisali profesor Milenko Šarac, poznati satiričar i Bojan Ljubenović, urednik u Večernjim novostima.Biografiju Rista Pejatovića napisao je Milan Knežević, dugogodišnji direktor RTV Pljevlja a sadašnji direktor Televizije Crne Gore. U prvom dijelu objedinili smo nagrađene karikature i predgovore koji su pisani za svaku godinu. Drugi dio publikacije odnosi se na arhivsku građu koja se čuva u Muzeju homora i satire u Pljevljima”, rekla je Bojović.

U 19 časova u Milet bašti biće organizovano Humorističko satirično miletisanje a u programu učestvuju Šanta Panta (Radojica Stanković), bakice i dekice iz vrtića "Doživeti stotu", gradski horovi "Pljevlja" i "Ladan beton", stand-up komičar Semir Gicić, dramski umjetnici Lepomir Ivković i Boško Puletić, karikaturista Slaviša Ševert i bend "Trio gušt".

Voditeljka programa je Jovana Jelovac Cavnić.

U subotu 22. juna na Gradskom trgu biće otvorena izložba karikatura sa konkursa "Risto Pejatović", a u 20 časova u Domu kulture je završno veče "Dana humora i satire Vuko Bezarević".

U programu će učestvovati Jovo Nikolić (Ugljevik), Sedina Brkić (Gradačac), Zlatko Tomić (Split), Marina Aristo Marković (Niš), Milorad Joknić (Pljevlja), Branko Vuković (Podgorica), Milko Grbović (Pljevlja), Miladin Berić (Banja Luka), Milan Pantić (Zvornik), Mihailo Tirković (Kruševac), Jovan Zafirović (Kosovska Kamenica), dramski umjetnik Radoslav Raka Milenković i dobitnici nagrada.

Voditeljka programa je Bojana Radanović.

Bonus video: