Umjetnost reklamira ono važno

Izložba radova Novice Kovača pod nazivom „Flomaster bluz“ otvorena je u nikšićkoj galeriji "Ilija Šobajić"
563 pregleda 0 komentar(a)
Otvaranje Kovačeve izložbe u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Otvaranje Kovačeve izložbe u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je, u galeriji „Ilija Šobajić“, otvorena izložba radova Novice Kovača pod nazivom „Flomaster bluz“. Otvarajući izložbu Milosav Milatović kustos JU Muzeji i galerije, koja je organizator događaja, kazao je da iako se flomaster i hemijska olovka nekoriste često u umjetničkim krugovima, ne treba zaboraviti da oni svojom jednostavnošću „pružaju u crtanju osjećaj rasterećenja i oslobađanja od ‘obaveza’ koju umjetnicima nameću skuplji, plemenitiji i ‘ozbiljniji’ materijali“.

Motivi na izložbama su iz svakodnevnog života jer se umjetnik, koji je po struci grafičar, potrudio da zabilježi srećene porodične trenutke i predstavi obične svakodnevne stvari i događaje.

„Pročitao sam da umjetnost reklamira ono što je zaista važno, a ponekad biva zanemareno. Novičina umjetnost nas tako podsjeća na sreću u sadašnjosti i vrijednost običnog života. Crteži koje vidimo plijene jednostavnošću, nepretencioznošću, lakoćom izvođenja i duhom“, istakao je Milatović.

Umjetnik je kazao da su izoženi radovi nastajali od 2006. do danas i da je sugrađanima, kojima se treći put predstavio samostalnom izložbom, prikazao tek polovinu nastalih radova.

„Počeo sam da crtam hemijskom negdje 1999. i to zahvaljujući sada pokojnom Miku, starom boemu, rokeru. Pričao je o hemijskim olovkama, o tome kakvo je zadovoljstvo raditi tim nekonvencionalnim tehikama, pomalo možda i prkositi, prikazati vrijeme u kome živimo i odrastao. On je crtao hemijskom olovkom, pa sam crtao i ja. Tu se negdje i rodio taj ‘flomaster bluz’“, kazao je Kovač.

U saradnji sa Veselinom Vlahovićem Kovač je 2000.godine ilustrovao dvije bajke za djecu iz ciklusa „Doktor mačak“. Sa suprugom Nikoletom Petrović Kovač je 2016.godine uradio knjigu za djecu „Vrtuljak“

Bonus video: