Zaboravljena prirodna atrakcija Bjelasice dostupna ljubiteljima planine

Žljebovi Udovinjice (Žuta platija), nalaze se nadomak Lubnice i blizu katuna Vodotres
569 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2016. 20:11h

Prava prirodna atrakcija Bjelasice, takozvani žljebovi Udovinjice (Žuta platija) postala je dostupna ljubiteljima planine.

Zato su velikim dijelom zaslužni članovi Sportsko-rekreativnog društva (SRD) “The Northern Way”, koji su pomogli da se čuje za zaboravljeni i prilično nepoznati usjek, nadomak Lubnice i katuna Vodotres.

Istražujući alternativne staze prema vrhu Crna glava, članovi SRD čuli su priču od jednog mještanina, koja im je nagovijestila da Žuta platija nije samo kamena gromada, kakvih ima mnogo u Crnoj Gori.

“U tom trenutku nismo mogli ni da naslutimo o čemu se radi, izuzev da je to neki usjek koji su nekada davno stočari koristili i kao prirodni tor za stoku. Vrlo brzo smo na satelitskom snimku locirali pomenute usjeke i organizovali smo malu ekspediciju kako bismo sami vidjeli o čemu se radi. Željeli smo da lociramo usjek, utvrdimo prohodnost i da li se usjekom može izaći na drugu stranu. Cilj nam je bio i da provjerimo da li postoji moguća veza sa stazom koja dolazi iz Lubnica do katuna Vodotres, kako bi se Žuta platija ukombinovala u pješačku stazu za Crnu Glavu”, kazao je njihov član Jovan Nikolić.

On je podsjetio da klub svoje aktivnosti nikad nije “svodio na organizovanje izleta, već je pažnja usmjerena u pravcu promocije, istraživanja, rada na terenu i nuđenja novih ideja od kojih su mnoge već realizovane ili su u fazi realizacije”.

Nikolić tvrdi da je prvi prolazak kroz Udovinjicu bio fantastično iskustvo, a ambijent je prevazišao i najoptimističnija očekivanja.

“Ekspediciju” je dočekao žlijeb u kamenoj gromadi, širine od tri do četiri metra, sa vertikalnim liticama sa obje strane visokim i do 50 metara.

U usjek, sa vučjim tragovima u snijegu, uz hladno strujanje vazduha, shvatili su da je ta lokacija, dugo skrivana zaboravom, dragulj kojeg bi trebalo valorizovati.

“Usjek se na sredini širi, odakle se otvara fenomenalan pogled na selo Lubnice i katun Vodotres. Od tog vidikovca usjek ponovo sužava sve do samog izlaza. Ulaz u Udovinjicu, sa obje strane, je potpuno skriven u staroj bukovoj šumi i apsolutno ne postoji nikakva naznaka kakav se prirodni dragulj tu skriva”, ispričao je Nikolić.

S obzirom na to da je prilaz Udovinjici i izlaz iz nje, prema Pojatištu, bio jako težak, jasno je bilo da će biti potrebno mnogo fizičkog rada kako bi se omogućio nesmetan dolazak i prolazak kroz usjek.

Volonterski i entuzijastički, članovi “The Northern Way” prionuli su na posao.

“Staza do Vodotresa je bila prohodna, ali staza od katuna i izvora Vodotres, stara bar stotinu godina, preko Zmijinje strane, bila je potpuno zarasla i nevidljiva od šiblja... Tokom narednog mjeseca smo intenzivno raskrčivali staru stazu, uklanjali oborena stabla, kopali i čupali korov. Raskrčen je od trnja i sami prolaz kroz usjek. Izlaz iz Udovinjice, koji se nalazi na velikoj strmini i skroz je nepristupačan zahtijevao je prokopavanje potpuno nove staze kroz bukovu šumu u dužini od oko 100 metara”, objasnio je Nikolić.

Na kraju je staza markirana, a odštampali su i planinarske piktograme i info table sa neophodnim obavještenjima i upozorenjima.

Grupa stranih studenata i blogera, prije nekoliko mjeseci, prošla je kroz usjek Žute platije.

Sve što su nakon te pješačke ture uspjeli da kažu, sjeća se Nikolić, bilo je “Wow!”

Posao na uređenju te lokacije, kaže Nikolić, nije gotov, naročito na stazi prema Crnoj glavi.

On je zbog toga pozvao sve ljubitelje prirode da daju svoj volonterski doprinos i pomognu u nastavku radova tokom narednih mjeseci.

Usjek ime dobio po udovicama

Udovinjica kao lokalitet se rijetko pominje u literaturi.

Izuzetak je, podsjećaju iz The Northern Way, knjiga,,(Ne)poznate Lubnice“, autora Đorđija Ojdanića objavljena 2005. godineu.

U toj knizi pominje se i Žuta platija.

"…sastavljena od žućkastog krečnjaka sa dva usjeka, koja je kao isklesana, oblika nepokrivenog paralelopipeda, dužine oko dvjesta pedeset metara, dok je drugi usjek nešto niže i mnogo je manji. Taj veći usjek je bio mjesto strašnog pogroma i masakra Obradovića, mjesta gdje su ih bili opkolili Klimenti, i sve muškarce, koji su se tu zatekli pobili, pa se po brojnim udovicama, koje su tada ostale bez muževa, kameni usjek zove Udovinjica", piše Ojdanić.

Na listi za "Sva čuda Crne Gore"

Na nedavno završenom konkursu "Sva čuda Crne Gore" ministarstva turizma i održivog razvoja, lokacija Žljebovi Udovinjice (selo Lubnice), na inicijativu The Northern Way, uvrštena je u listu najboljih i najzanimljivijih predloga. U tom društvu kažu da su zadovoljni što će na taj način, kako očekuju, pomoći i podsticaju razvoja seoskog turizma u Lubnicama.

“Selo Lubnice, duboko uvučeno u bjelasički masiv, iako okruženo očaravajućom prirodom, do prošle godine nije imalo gotovo nikakve koristi od planinskog turizma. Zahvaljujući naporima Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije, kada je riječ o razvoju seoskog turizma u regionu, i spremnosti nekih porodica da budu pioniri u ovoj oblasti, loše stanje se brzo počelo pomjerati sa mrtve tačke”, tvrdi Nikolić.

Galerija

Bonus video: