Najbolje vježbe tokom trudnoće

Joga se fokusira na opuštanje i tehnike disanja, koje vam mogu biti višestruke koristi u trudnoći. Joga je odlična tokom čitavih devet mjeseci, ali izbjegavajte položaje koji zahtjevaju da ležite ravno na leđima i one ukojima izvijate tijelo stomakom prema napolje
60 pregleda 0 komentar(a)
trudnica, trening, Foto: Shutterstock
trudnica, trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.12.2016. 17:44h

Trudnoća ne mora nužno da znači da više ne smijete da se bavite fizičkim aktivnostima. Većina žena može da nastavi sa vježbanjem, samo imajte na umu da nećete moći raditi sve vježbe i istim intenzitetom. Uz vježbu ostaćete zdravi, snažni i spremniji za porođaj i dolazak bebe. Naravno prije svakog oblika vježbanja obavezno se konsultujte sa svojim ljekarom.

Hodanje.

Hodanje je odlična vježba, koju možete raditi gotovo svuda. Nabavite udobne patike, hodajte uspravno i ne zaboravite da se prije šetnje istegnete kako ne biste dobili upalu mišića.

Plivanje.

Stručnjaci kažu da je ovo najbolja vježba za trudnice, jer nosi najmanji rizik od povreda. Plivanjem ćete olakšati pritisak na zglobove i to je odlična kardiovaskularna vježba kojom koristite više mišića. Dok ste u vodi možete raditi i druge vježbe, poput aerobika u vodi.

Aerobik.

Lagani aerobik može biti pogodan za trudnice, ali nemojte da skačete niti da pravite nagle pokrete nogama. Sa druge strane, sporije i ne toliko teške vježbe će vam pomoći da ostanete u formi.

Pilates.

Sjajne vežbe koje jačaju tijelo, posebno trbušne mišiće i leđa, mogu vam pomoći tokom porođaja. Neki fitnes centri imaju i poseban program za trudnice, jer se pilates preporučuje budućim mamama. Izbjegavajte pokrete kojima vam se previše napreže vrat, prenosi ljepota i zdravlje.

Joga.

Joga se fokusira na opuštanje i tehnike disanja, koje vam mogu biti višestruke koristi u trudnoći. Joga je odlična tokom čitavih devet mjeseci, ali izbjegavajte položaje koji zahtjevaju da ležite ravno na leđima i one ukojima izvijate tijelo stomakom prema napolje.

Bonus video: