Kako izbjeći najčešće praznične zamke

Nikada ne krećite na proslavu gladni. Ukoliko mislite da ćete na taj način smanjiti količinu kalorija koje ćete tog dana unijeti, u velikoj ste zabludi. Štaviše, velika je vjerovatnoća da će vas glad u kombinaciji sa obiljem dostupne hrane navesti na pretjerivanje
88 pregleda 2 komentar(a)
praznici, Foto: Shutterstock
praznici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.12.2016. 15:44h

S beskrajnim turama teškog jela, pića i kaloričnih poslastica prilično je lako prejesti se za praznike.

Tipičan način razmišljanja glasi otprilike ovako: “Ješću, piću i provodiću se, a nakon toga počinjem sa (detoks) dijetom”.

Ali u praznicima podjednako možete uživati i bez gomilanja suvišnih kilograma, držeći se ovih savjeta:

Jedite dosta povrća. Nutricionista Šona Vilkinson savjetuje da napunite bar pola tanjira povrćem prije nego što sipate bilo šta drugo (krompiri nisu uključeni u to!). Povrće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima koji jačaju imunitet i olakšavaju varenje. Ukoliko vi pripremate hranu, to je idealna prilika da tradicionalne recepte učinite zanimljivijim. Povrće, na primjer, možete izdinstati sa bijelim lukom i maslinovim uljem.

Pijte dosta vode. Potrudite se da u organizam unesete najmanje litar i po vode dnevno, kako biste odstranili toksine. Ukoliko konzumirate alkohol, potrudite se da između svake dvije čaše pića popijete jednu čašu vode – na taj način sprečićete opijanje i mogućnost da se prejedete.

Vežbajte. Čak i samo pola sata brze šetnje otkloniće tromost, ubrzati metabolizam i podići vaše raspoloženje.

Odmorite digestivni trakt. Pripremajte laganije obroke i pokušajte da se suzdržite od alkohola u periodima kada ništa ne slavite. To mogu da budu supe, salate ili povrće spremljeno na bilo koji način.

Ne zaboravite da unosite vlakna. Na taj način pospješićete varenje i spriječiti nadimanje. Povrće, voće, integralne žitarice i mahunarke bogati su vlaknima.

Koristite suplemente. Probiotici su uvijek dobra ideja jer će olakšati varenje, a vitamini i minerali će zaštiti vaš imunološki sistem. Naročito obratite pažnju na optimalan unos vitamina D, s obzirom na to da su tokom zimskih mjeseci ljudi u manjoj mjeri izloženi sunčevoj svjetlosti.

Izbjegavajte kupovinu grickalica, slatkiša i brze hrane. Iako vam se to u trenutku može učiniti kao odličan način da uštedite vrijeme i energiju, doprinijeće gomilanju suvišnih kilograma. Kuhinjske fioke i police ispunite zdravijim zamjenama, poput integralnih tjestenina, konzervisanog i smrznutog povrća, suvog voća, orašastih plodova...

Nikada ne krećite na proslavu gladni. Ukoliko mislite da ćete na taj način smanjiti količinu kalorija koje ćete tog dana unijeti, u velikoj ste zabludi. Štaviše, velika je vjerovatnoća da će vas glad u kombinaciji sa obiljem dostupne hrane navesti na pretjerivanje.

Dan proslave obavezno započnite jačim doručkom, i ne zaboravite da za vrijeme slavlja bar dvije trećine tanjira ispunite povrćem, integralnim namirnicama ili voćem, a preostalu trećinu visokokaloričnim namirnicama poput sosova, masnijih komada mesa i slatkiša.

Bonus video: