Spavanje sa šminkom na licu šteti vašoj koži

"S obzirom na to da koža ne može disati kada se nakupe mrtve stanice moguće je da se zbog toga na vašoj koži pojave akne"
80 pregleda 0 komentar(a)
šminka, Foto: Shutterstock
šminka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.12.2016. 11:44h

U trenucima umora sebi kažete da nema veze što niste skinuli šminku i da ćete to uraditi ujutro? Jer, šta je najgora stvar koja vam se može dogoditi? Zapravo mnogo toga, jer to znači teška noć za vašu kožu koja će itekako biti oštećena.

"Prljavština, ulje, šminka, čestice iz zagađene okoline i mrtve stanice nakupljaju se na koži tokom dana. Ako ne operete svoje lice prije spavanja oni ostaju na površini kože što uzrokuje suvoću i druge probleme s kožom", kaže doktor medicine Džošua Zeikner.

Pored suvoće kože, spavanje sa šminkom na licu uzrokuje i tupost.

"Kada se na koži nakupe mrtve stanice svjetlost se ne može pravilno odbijati i zbog toga koža nije blistava. Ako ne perete lice omogućavate akumulaciju mrtvih stanica kože", kaže Zeikner.

Spavanje sa šminkom na licu može dovesti i do upale, pa vam kože može postati crvena uz pojavu svraba i ljuštenja.

"S obzirom na to da koža ne može disati kada se nakupe mrtve stanice moguće je da se zbog toga na vašoj koži pojave akne", kaže Zeikner.

Ako ne čistite lice prije spavanja i spavate sa šminkom to može uzrokovati i pojavu malih iritantnih kvržica na rubu kapka poznatih kao čmičak i drugih iritacija.

Spavanje sa šminkom uzrokuje i prerano starenje, pojavu tamnih znakova na licu i neujednačenog tena.

"Samo zato što kažu da šminka može biti postojana 24 sata ne znači da je trebate imati na licu toliko dugo", zaključuju Zeikner, klix.ba.

Bonus video: