BLAGOTVORNO DEJSTVO

Zategnite lice pomoću lana

0 komentar(a)
lice, Foto: Shutterstock
lice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2016. 17:14h

Sjeme lana sadrži velike količine kalijuma, magnezijuma, vitamina E, esencijalnih aminokiselina, uključujući i omega 3 masne kiseline. Blagotvorno djeluje ne samo na zdravlje nego i na kožu, kao odlično kozmetičko sredstvo. Najinteresantnija komponenta lanenog sjemena je fitoestrogen. Zahvaljujući njoj, ženska koža ostaje lijepa i mlada, čak i u zrelom dobu jer je čini glatkom, elastičnom i aktivira proces obnavljanja, a poboljšava i strukturu kose i noktiju. Laneno sjeme unosi svoju ljekovitu, pomlađujuću masnoću u „izduvane“ i naborane zone lica, posebno u osjetljiv dio oko očiju, gdje je koža najtanja, i vraća licu „mladalačku zategnutost“.

PRIPREMITE MASKU

Najbolje je kupiti cijele sjemenke lana i samljeti ih u mlinu za kafu (ne morate ih samljeti u brašno, samo ih malo izdrobite). Neki koriste i cijele sjemenke za ovaj recept, ali su mljevene praktičnije jer brže i bolje ispuštaju ljekovite materije u vodu. Iako je kupovno mljeveno sjemenje praktičnije za upotrebu, cijele sjemenke imaju duži rok trajanja. Ovu masku za zatezanje lica pripremite svakog jutra, a koristite je svake večeri prije spavanja.

Kašiku lanenog sjemena prelijte trećinom čaše proključale vode, promiješajte nekoliko minuta, zatim pokrijte salvetom i ostavite do uveče, pa procijedite. Koristite samo gustu želatinoznu vodu u koju je sjeme pustilo svoje ljekovite materije.

Na očišćeno lice i vrat nanesite ovaj rastvor komadićem vate. Ne morate izbjegavati zonu oko očiju, samo pazite da vam ne upadne u oko. Kada se maska na licu sasuši, namažite ponovo. Proceduru ponovite pet puta. Pokušajte da za vrijeme tog postupka ne pričate i da se ne smijete. Kada završite, isperite lice mlakom vodom i namažite hranjivom kremom. Već poslije 12 dana će vam koža izgledati zdravije i ljepše!