Evo zašto nikako ne bi trebalo da nameštate svoj krevet

Kreveti su puni mrtvih ćelija koje otpadaju sa površnih slojeva ljudske kože. Grinje se njima hrane, i ostavljaju iza sebe izlučevine koje mogu da prouzrokoju simptome nalik astmi
95 pregleda 0 komentar(a)
krevet, Foto: Shutterstock
krevet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.12.2016. 16:48h

Iako disciplina predstavlja jednu od najpoželjnijih i najcenjenijih osobina na svijetu, istraživanje naučnika sa Kingston univerziteta u Velikoj Birtaniji pokazalo je da ima slučajeva kada se aljkavost isplati.

Istraživanje iz 2005. godine pokazalo je da veća vjerovatnoća da grinje prežive ako je krevet čist i namješten, nego ako je posteljina po njemu razbacana.

Ispostavilo se da uredno presavijen jorgan predstavlja idealno tlo za razvoj tih sićušnih organizama - oni na neki način ostaju zarobljeni u uslovima koji im izuzetno pogoduju, piše Independent.

Kreveti su puni mrtvih ćelija koje otpadaju sa površnih slojeva ljudske kože. Grinje se njima hrane, i ostavljaju iza sebe izlučevine koje mogu da prouzrokoju simptome nalik astmi.

Sve što im je potrebno za opstanak i razmnožavanje je malo vlage i mraka, a namješten krevet ispunjava ove uslove.

Međutim, ukoliko ih izložite svježem vazduhu i sunčevoj svjetlosti, grinje će izumrijeti.

Doktor Stiven Pretlav, autor studije, objasnio je zašto grinje ne podnose svjež vazduh.

“Grinje mogu da prežive jedino uzimanjem vode iz vazuha putem malih žlijezda koje se nalaze na spoljašnjosti njihovih tijela... Sasvim jednostavna stvar kao što je nenamješten krevet isušiće posteljinu, što će prouzrokovati dehidrataciju grinja, a zatim i njihovo izumiranje”, rekao je Pretlav.

Bonus video: