Ne pretjerujte s oblačenjem djece, to može biti opasno

"Mnogi roditelji iz najbolje namjere čine neke stvari totalno nesvjesni da one mogu veoma loše, čak opasno, uticati na zdravlje djeteta"
197 pregleda 0 komentar(a)
djeca, zima, Foto: Shutterstock
djeca, zima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.12.2016. 15:07h

Potkošulja, pamučna majica dugih rukava, pelene, gaćice, hulahopke, pantalone, pa duks s kapuljačom, a onda jakna ili skafander.

Zamislite da u svemu tome izađete napolje?! Pa prokuvali biste, kao što se kuvaju i vaša dijeca.

Kada dođe zima, osnovna stvar o kojoj brinu i roditelji i babe i djede jeste da dijete ušuškaju, da mu bude tolpo, da se ne prehladi. Zato ponekad na minusu djeca izgledaju kao roboti koje usporava bar pet slojeva odjeće.

Zato roditelji na umu moraju da imaju sljedeće: prekomjerna toplota nije ništa manje opasna od hladnoće.

Profesor Konji Rahmi Ors sa Medicinskog fakulteta Univerziteta “Nedžmetin Erbakan” u Turskoj upozorava da su bebe i mala djeca veoma osjetljivi i da se sa njima mora pažljivo postupati.

On je naglasio da mnogi roditelji iz najbolje namjere čine neke stvari totalno nesvjesni da one mogu veoma loše, čak opasno, uticati na zdravlje djeteta.

Jedna od tih njih vezana je za pretjerano utopljavanje djece prekomjernom odjećom.

Djetetu je sasvim dovoljno da napolju, čak i na ciči zimi, bude zagrijano do prosječne sobne temperature od oko dvadesetak stepeni, te da nema potrebe utopljavati ga do te mjere da se znoji kao da je na ulici plus 40.

– Djeca koja se prekomjerno obuku izložena su riziku od dehidratacije, odnosno gubljenja tečnosti u organizmu. To može da ima negativne posljedice po rad bubrega, a dešava se u ekstremnim slučajevima da dovede i do tragičnih posljedica. Naglo zagrijevanje organizma povećava i količinu štetnih supstanci u krvi, a to takođe može negativno da se odrazi na organizam – poručio je profesor Ors.

Takođe, on upozorava roditelje da svoje mališane pretjerano ne pokrivaju ni kada idu na spavanje, jer se time ugrožava kvalitet sna djeteta.

– Prekomjerna toplota nije ništa manje opasna od hladnoće i to bi svi trebalo da imaju na umu. Bitno je održavati optimalnu temperaturu, ali ne pretjerivati – zaključuje profesor Ors.

Bonus video: