SAVJETI TRENERA

Kako da pronađete motivaciju za trčanje po hladnom vremenu?

Hladno vrijeme može da utiče na vaše mišiće kada izađete napolje. Najbolje bi bilo da uradite dinamično zagrijavanje prije nego što krenete i naravno prije nego što počnete da trčite
113 pregleda 0 komentar(a)
trčanje, zima, Foto: Shutterstock
trčanje, zima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2016. 15:14h

Tokom zimskog perioda postaje sve teže ustati iz toplog kreveta i natjerati se na trčanje. Motivacija je slabija kako se praznici bliže, a upravo je to period kada vam vježbanje najviše treba. Kako onda naći motivaciju za trčanje po hladnim zimskim danima?

Kajren Haset, trener fitnesa i Skot Lejdler, onlajn trener poznatih ličnosti, navode nekoliko korisnih savjeta.

Postavite sebi realistične ciljeve

Fokusirajte se na ono što želite da postignete i neka vam to uvek bude u mislima. Umjesto što ciljate da istrčite mini maraton, nekada je dovoljno i 20 minuta trčanja, svakog drugog dana, sve dok održavate mišiće u pokretu. Pomoći će i ako pozovete još nekoga da trči sa vama, jer je sve lakše u društvu.

Shvatite to kao veliki uspjeh

Decembar je. Jutra su mračna, večeri su mračne, a između je samo hladno i sivo. Gledajte na to kao prednost. Trčanje u neprijatnim i hladnim uslovima je veliki uspjeh. Vrijeme ne može da utiče na vaš trening i vašu kondiciju. Vježbanjem se oslobađaju endorfini, hormoni koji ublažavaju bol i stres i čine nas srećnim. Ako čestitate sebi kada samo krenete na trčanje, zamislite koliko ćete biti ponosni posle trčanja.

Čuvajte vaše mišiće na hladnoći

Hladno vrijeme može da utiče na vaše mišiće kada izađete napolje. Najbolje bi bilo da uradite dinamično zagrijavanje prije nego što krenete i naravno prije nego što počnete da trčite.

Ostanite bezbjedni u opasnim uslovima

S obzirom na to da je većinu vremena mrak, budite sigurni da nosite primjetnu odjeću, a od obuće nešto pogodno za kretanje po kiši i snijegu.

Zaštitite se od hladnoće

Kako se izboriti sa slojevitom odjećom i znojenjem? Kajren preporučuje oblačenje osnovnog sloja garderoba, koji će upijati znoj, srednjeg sloja koji će da izoluje tijelo i spoljašnjeg, zaštitinog, od reflektivnog materijala. Noge ne gube toliko toplote kao torzo, ali možete obući neku vrstu postavljenih helanki, kako bi održali mišiće toplim. Spoljašnji sloj je tu da vas zaštiti od vjetra. Koristite materijale koji će vas zaštititi od vlage i nosite rukavice.

Pravilna ishrana

Naše tijelo može da generiše do 10 odsto više toplote 30-60 minuta nakon jela, nego na prazan stomak, i hrana nam daje energije za trčanje.

A ako stvarno ne možete da se natjerate da izađete iz kuće...

Uradite nekoliko vježbi u kući, na primjer sklekove, trbušnjake, vježbe koje inače radite.

Preporučujemo za Vas