Kako djetetu davati lijek

rilikom davanja lijeka važan je i položaj malog pacijenta. Postavite mališana u sjedeći ili stojeći položaj, stavite mu lijek na kraj jezika i dajte mu punu čašu vode
174 pregleda 0 komentar(a)
djeca i sirup, Foto: Shutterstock
djeca i sirup, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2016. 17:14h

Bilo da je terapiju propisao ljekar bilo da ste lijek za dijete kupili poslije konsultacije sa apotekarom, važno je da prvo proverite pakovanje, rok trajanja i izgled lijeka, a zatim pažljivo pročitate uputstvo.

Roditeljima je često najveći problem kako da malom djetetu daju lijek. Tablete su često velike i mališanu je teško da ih proguta, ili su pak gorke i neprijatnog mirisa.

Saznajte kako da to što bezbolnije obavite i na šta posebno treba da obratite pažnju.

Pridržavajte se uputstva

Poštujte savjete o doziranju lijeka koje vam je dao pedijatar, nemojte mijenjati na svoju ruku ni vreme primjene ni dozu. Pridržavajte se i predviđenog trajanja terapije, ne prekidajte liječenje čim vidite da se djetetu stanje popravlja i tegobe nestaju.

To je posebno važno kod antibiotika. Takođe, obavezno pročitajte i moguće neželjene efekte. Mnogi ljekovi mogu izazvati dijareju, crvenilo, svrab, vrtoglavicu, povraćanje i razne druge tegobe, pa je važno da uočite simptome i pravovremeno reagujete.

Poštujte način uzimanja lijeka

Pojedini medikamenti mogu se uzimati nezavisno od hrane, ali ako je u uputstvu izričito naznačeno da se piju prije jela, za vrijeme ili posle njega, poštujte to. Takođe, pojedine ljekove ne treba uzimati sa određenim namirnicama, jer izvjesne supstance koje sadrže poništavaju njihovo dejstvo. Ako je posrijedi sirup, prije upotrebe dobro promućkajte bočicu da bi se sadržaj ujednačio.

Kupovina bez recepta

Ako sami kupujete lijek u apoteci, bez recepta, navedite farmaceutu uzrast i tjelesnu težinu malog pacijenta, kao i druge ljekove koje eventualno već uzima, a posebno naglasite ukoliko je na nešto alergičan.

Ne lomite tablete i ne otvarajte kapsule!

Želudačna kiselina ili pak kiselina određenih namirnica može smanjiti ili povećati dejstvo lijeka. Takođe, pojedine tablete

su obložene specijalnim filmom da bi se zaštitio želudac. Zato je važno da djetetu date lijek namenjen njegovom uzrastu i težini, u izvornom obliku, a ne, recimo, polovinu doze istog lijeka za odrasle.

Ako se djetetu ne sviđa ukus?

Mnogi roditelji imaju problem kada dijete osjeti gorak ukus lijeka, pa više neće da ga pije. Tada se treba poslužiti trikom. Prije davanja lijeka dajte djetetu malo sladoleda. To će nakratko umrtviti receptore na jeziku, pa se neprijatan ukus neće toliko osjećati.

U tu svrhu može da posluži i kašica koju vaš mališan najviše voli.

Najbolji položaj

Prilikom davanja lijeka važan je i položaj malog pacijenta. Postavite mališana u sjedeći ili stojeći položaj, stavite mu lijek na kraj jezika i dajte mu punu čašu vode.

Uz pojedine medikamente dobija se specijalna kašičica ili kapaljka kojom se tačno odmjerava prava doza, stoga nemojte koristiti slična kućna pomagala.

Ako lijek dajete špricem ili kapaljkom, najbolje je da njihov vrh okrenete prema unutrašnjoj strani obraza, da bi dijete lakše progutalo tečnost.

Ako dijete povrati ili ispljune lijek?

Kada dete istog časa povrati ili ispljune lijek, možete mu ga dati ponovo, ali ako se to desi tek posle pola sata, najbolje je da nazovete dežurnog pedijatra i pitate da li smijete da djetetu ponovo date istu dozu ili treba da je smanjite.

Dijete nije mali čovjek

Obično se kaže da dijete nije mali čovjek, što znači da se dječji organizam ne može posmatrati kao organizam odraslog u malom. Isto tako, i primjena ljekova (od izbora, preko načina primjene, do doze) zahtijeva individualno prilagođavanje djetetu.

Djeca u periodu od rođenja pa do adolescencije prolaze kroz najmanje četiri perioda razvoja, pri čemu svaki od njih zahtijeva specifičnu terapiju, kao i klinička ispitivanja koja će potvrditi bezbijednost, efikasnost i kvalitet lijeka.

Statistika pokazuje da više od polovine ljekova nikada nije detaljno ispitano za primjenu kod djece i novorođenčadi, a pritom se svakodnevno koriste na osnovu podataka i preporuka za odrasle. Činjenica je da nedostaju odgovarajući preparati za mlađe od 12 godina.

Još uvijek veliki broj ljekova na tržištu nema odgovarajuće informacije o primjeni kod djece. Kod nas je taj problem još izraženiji s obzirom na to da većina registrovanih ljekova nema usklađenu dokumentaciju s ljekovima registrovanim u EU.

Improvizovana priprema ljekova, usitnjavanjem tableta ili otvaranjem kapsula namijenjenih odraslima, vodi u rizik zbog moguće neefikasnosti i nepredvidive reakcije. Posebnu pažnju treba obratiti na ljekove poput onih za snižavanje temperature, protiv kašlja i sl. koji se mogu kupiti u apoteci bez lekarskog recepta.

To ne znači da su bezopasni i da nemaju neželjenih efekata. Naprotiv, u tom slučaju treba pažljivo pročitati uputstvo i obavezno konsultovati farmaceuta u apoteci o načinu primene i čuvanja lijeka, a u slučaju nedoumica konsultovati i ljekara.

U praksi su zabilježeni teški neželjeni efekti ljekova kod djece samo zato što roditelji nisu obratili pažnju na upozorenje da rastvor lijeka treba promućkati prije upotrebe.

Bonus video: